Címkék

Izrael 75

Mazsihisz hírek / 2023. Június 06. / 12:42

A Mazsihisz új elnöke Izraelben tárgyal magas rangú vezetőkkel

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) nemrégiben megválasztott elnöke, dr. Grósz Andor az első hivatalos külföldi látogatását Izraelben tölti. Az utazás elsődleges apropója a modern Izrael fennállásának 75. évfordulója, amelynek megünneplésén az elnök a Zsidó Világkongresszus (World Jewisch Congress) által szervezett delegáció tagjaként vesz részt. A program csúcspontja az Izrael elnökével, Jichák Herzoggal való találkozás lesz.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 24. / 13:45

Grósz Andor: A Mazsihisz törekszik arra, hogy szorosabbra fűzze a kapcsolatát Izrael Állammal

„Számomra Izrael Állam egy olyan hely, amire, ha Nagy öröm számomra, hogy Önökkel együtt ünnepelhetem Izrael Állam fennállásának 75. évfordulóját. Izrael és a Szentföld nemzedékeken keresztül fontos orientációs pont volt, és az eleven emlékezetben élt. Így nem csak a 75 évet ünnepeljük, hanem az ellőttünk járó sok száz emberöltő kötődését ahhoz, amit ma Izraelnek nevezünk.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 22. / 21:09

Több ezren ünnepeltük Izraelt a Szent István parkban

A budapesti Szent István parkban tegnap délután késő estig tartott a modern Zsidó Állam fennállásának 75. évfordulója alkalmából szervezett rendezvény. A zenés, táncos, sok játékkal és más szórakozási lehetőséggel gazdagított programot a MERKAZ Héber és Izraeli Kulturális Központ szervezte, jelen volt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is, amelynek játéksátra sok-sok gyermek számára szerzett örömöt.

Zsidó világ / 2023. Május 19. / 12:24

Izrael „gyémántjubileuma”: ünnepeljünk együtt vasárnap!

Ezen a héten vasárnap legyünk együtt a budapesti Szent István parkban, hogy közösen ünnepelhessük a modern Zsidó Állam fennállásának 75. évfordulóját. A Jom Hacmaut programjairól Lednicky Líviát, a MERKAZ Héber és Izraeli Kulturális Központ vezetőjét kérdeztük.

Élet + forma / 2023. Május 18. / 12:41

Izrael nap a Szent István parkban – hatalmas buli és napsütés várható most vasárnap

Május 21-én, vasárnap délután 2 órától este 8 óráig ismét Izrael Nap (Jom Háácmáut) a Szent István parkban az MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központ szervezésében. A közel 50 kitelepülő szervezet közreműködésében megvalósuló rendezvény hagyományosan egy szabadtéri fesztivál hangulatát idézi, ahol zene, gasztronómia, hazai és nemzetközi kulturális programok várják a látogatókat 0-120 éves korig.

Élet + forma / 2023. Április 28. / 13:40

Izrael 75: Herendi tál Herzl portréjával a Zsidó Múzeum gyűjteményéből

Herzl Tivadar a mai Budapest területén született, élete jó részét nem a mai Magyarország területén élte le. Miközben közeli rokona, Heltai Jenő fontos magyar író volt. Herzl története csak érintőlegesen találkozik a magyar történelemmel.

Izrael / 2023. Április 26. / 14:02

Izrael kikiáltásának 75. évfordulóját ünneplik szerdán Izraelben

Az esemény alkalmával szerdán a legfőbb állami méltóságok átadják a legmagasabb helyi kitüntetést, az Izrael-díjat a tudományos, közéleti és művészeti élet kiemelkedő képviselőinek, és az idén is megrendezik a gyermekek tóravetélkedőjének döntőjét.

Izrael / 2023. Április 26. / 10:20

Ünnepeljük Izrael 75. születésnapját 75 izraeli filmmel!

Az Israel Film Archive – Jerusalem Cinematheque jóvoltából a 75. Függetlenségi Nap tiszteletére összesen 75 izraeli filmet nézhetünk meg az interneten ingyenesen vagy bizonyos művek esetében minimális befizetéssel. A gondosan összeállított 75-ös listán nemcsak díjnyertes, kasszasiker művek szerepelnek, de olyan alkotások is, amelyek mára feledésbe merültek, holott az izraeli filmművészet becses kincsei.

Izrael / 2023. Április 25. / 20:11

Izrael 75: Jichák Hercog államelnök ünnepi üdvözlete a zsidó világnak

Izrael történelmi mérföldkőhöz érkezett – függetlenségének 75. évfordulója alkalmából lehetőségünk van megállni és hálával gondolni arra a csodára, amely a mi zsidó és demokratikus államunk.