Címkék

holokauszttúlélők

Megemlékezések / 2024. Február 06. / 10:20

Ma 75 éve halt meg Zsolt Béla író, újságíró

A Bródy Sándor által felfedezett Zsolt Béla 1895-ben született Steiner Béla néven zsidó családban Komáromban, és Budapesten hunyt el 1949. február 6-án. A Nyugat második nemzedékéhez tartozott. A vészkorszakot a Kasztner-vonat utasaként élte túl, ám a szintén zsidó származású felesége egész családját megölték. Az 1946-ban megjelent Kilenc koffer című, a nagyváradi gettóról szóló regénye az egyik első szépirodalmi mű a magyar holokausztról.

Zsidó világ / 2024. Január 23. / 15:57

80 évvel a holokauszt után mintegy 245 ezer túlélő él még a világon

Csaknem 80 évvel a holokauszt után mintegy 245 ezer zsidó túlélő él még a világ több mint 90 országában – derült ki a New York-i székhelyű, Németországgal Szembeni Zsidó Anyagi Követelések Konferenciája nevű szervezet kedden közzétett új demográfiai jelentéséből.

Megemlékezések / 2024. Január 18. / 19:34

Gettófelszabadítás 79: „A reménység foglyai vagyunk"

A budapesti gettó felszabadításának 79. évfordulója alkalmából a Dohány utcai zsinagógában rendezett megemlékezésen több százan vettek részt, köztük holokauszttúlélők, zsidó szervezetek vezetői, diplomaták, politikusok és diákok. Beszédet mondott Kardos Péter főrabbi, holokauszttúlélő és Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke, a Mazsihisz alelnöke.

Megemlékezések / 2024. Január 15. / 10:41

Ma temetik a 95 évesen meghalt Rebeka Greenberger magyar holokauszttúlélőt

Az Ein Gev kibucban 95 éves korában elhunyt Rebeka Greenberger magyar származású holokauszttúlélő – ezt a kibuc jelentette be, amely évtizedeken át az asszony otthonát jelentette. A vészkorszakban Rivkát (ahogyan Izraelben becézték) Vásárosnaményből deportálták, majd a holokauszt után Németországban telepedett le, ott ismerkedett meg későbbi férjével, akivel 1950-ben alijáztak. Emléke fonódjék be az élet kötelékébe!

Közélet / 2024. Január 11. / 11:45

Közlemény a holokauszttúlélők életbenléti igazolásáról

A „NÜB” Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete felhívja a figyelmet arra, hogy a holokauszttúlélők életbenléti igazolását a hatályos rendelkezések szerint továbbra is az egyesület állítja ki. A „NÜB”-iroda fogadónapja: minden hétfőn délelőtt 9-12 óra között Budapesten, a VI. kerületi Bajza utca 26. szám alatt. Az életbenléti igazolások végső visszaküldési határideje: 2024. március 15-e.

Élet + forma / 2024. Január 06. / 20:47

Boldog 80. születésnapot, Máté doktor!

Ma ünnepli 80. születésnapját dr. Máté Gábor orvos, pszichoterapeuta és író, aki 1944. január 6-án születet Budapesten. Anyai nagyszülei Auschwitzban haltak meg, nagynénje a világháború alatt eltűnt, édesapját munkaszolgálatra vitték. A család rettenetesen megszenvedte a vészkorszakot, ilyen előzmények után érthető, hogy Máté Gábor családtagjaival együtt 1956-ban elhagyta Magyarországot. Kanadában valósította meg gyerekkori álmát: orvos lett.

Hírek, lapszemle / 2024. Január 03. / 17:15

Botlatóköveket raktak le Hódmezővásárhelyen – most először

Bárdos Sománé Ausländer Jolán, Bárdos Dalma és Böhm Pál István emlékére a leszármazottaik kezdeményezésére botlatóköveket helyeztek el Hódmezőváráshelyen a polgári újév első napjaiban. A városból a vészkorszakban mintegy ötszáz embert gyilkoltak meg, és ezek az első botlatókövek Hódmezővásárhelyen

Megemlékezések / 2024. Január 03. / 10:43

Ma volna 85 éves Sas József színművész és humorista

Sas József 1939. január 3-án született, s kisgyerek volt még, amikor a holokauszt áldozatává lett édesapját elvesztette. Vérbeli komédiás volt, hiszen színész fiaként született. A színpadon nevetett és nevettetett, a magánéletben azonban nem az a „Sas Józsi" volt, amilyennek az ország megismerte, s ebben közrejátszhatott a vészkorszak rettenete is. A Sas Kabaré alapítója ma ünnepelné 85. születésnapját – legyen áldás az emléke!

Tudomány / 2024. Január 02. / 14:26

Erős Ferenc emlékére jelenik meg A holokauszt nemzedékei című kötet

A Virág Teréz Traumakutató Csoport 2021. április 15-én rendezett, A holokauszt nemzedékei – Traumatizált generációk az interperszonális, szociális és kulturális térben című online konferencián elhangzott előadásokat tartalmazza egy hamarosan megjelenő kötet az Animula Kiadó gondozásában. A mű szerkesztői: Bárdos Katalin, Heller Mária és Vörös Kata.

Online kiadványok / 2023. December 09. / 19:33

A Thököly úti zsinagóga holokauszttúlélőinek visszaemlékezései (online kiadvány)

Hiánypótló online kiadvánnyal jelentkezett a Thököly úti zsinagóga körzet – A Steiner Judit szerkesztésében megjelent „Hogy történhetett ez meg? – A Thököly úti zsinagóga holokauszttúlélőinek visszaemlékezései” című kiadvány tíz zuglói gyökerekkel rendelkező holokauszttúlélő emlékezéseit olvashatjuk el. A kiadvány megjelenését a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) támogatta.

Letölthető dokumentumok / 2023. December 09. / 19:18

Hogy történhetett ez meg? – A Thököly úti zsinagóga holokauszttúlélőinek visszaemlékezései (online kiadvány)

Az emlékező írásokat összegyűjtötte, szerkesztette, kiegészítette, szakmailag lektorálta: prof. dr. Steinerné dr. habil. Molnár Judit. A kiadvány megjelenése a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) támogatásának köszönhetően valósult meg.

Kultúra / 2023. November 16. / 10:32

Különdíjat kapott a Keleti Ágnesről szóló dokumentumfilm Olaszországban

A milánói FICTS Nemzetközi Sportfilm Fesztiválon a zsűri „Mention d'Honneur 2023" különdíját érdemelte ki „Az aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes" című, a jelenlegi legidősebb élő olimpiai bajnokról, a 102 éves Keleti Ágnesről készült dokumentumfilm. A gálán a film rendező-vágója, Oláh Kata és Csukás Sándor operatőr vette át az elismerést.