Címkék

Bálint Ház

Zsidó világ / 2023. Május 23. / 12:18

Sávuot – A Bálint Ház éjszakája most csütörtökön másnap hajnalig

Idén május 25-én csütörtök este 7 órától másnap hajnalig tartja a JCC Budapest – Bálint Ház hagyományos, egész éjen át tartó sávuoti eseményét, Sávuot, a Tóraadás ünnepe, ilyenkor végig tanuljuk az éjszakát – így tesszük jóvá, hogy a hagyomány szerint nem vártuk ébren a Tórát. Beszélgetünk, vitatkozunk, együtt gondolkozunk. A részvétel természetesen ingyenes.

Kultúra / 2023. Április 28. / 13:59

Kedves Én! – II. világháborús kamasznaplók: A KV Társulat előadása a Bálint Házban

A KV társult előadása 2023. április 30-án, vasárnap délelőtt 10.30 órakor tekinthető meg a Bálint Házban (Budapest VI. kerület, Révay utca 16.) Belépőjegy: 2800 forint, az előadás hossza 90 perc szünet nélkül, utána közönségtalálkozó az alkotókkal!

Zsidó világ / 2023. Április 25. / 10:06

Izrael 75: a MERKAZ és a Bálint Ház kéz a kézben

Ijár hónap 5-én, vagyis ezen a héten szerdán, április 26-án ünnepeljük Izrael függetlenségi napját (jom háácmáut). Ebből az alkalomból készítettünk páros interjút Ledniczky Líviával, a MERKAZ Héber és Izraeli Kulturális Központ igazgatójával és Kenesei Marcellel, a JCC Budapest – Bálint Ház vezetőjével arról, hogy milyen programokkal készülnek az ünnepre, s kitértünk a két intézmény szoros együttműködésére is.

Zsidó világ / 2023. Január 16. / 11:02

A misztikus szövetség – dr. Balázs Gábor előadása a Bálint Házban

– A Héber Biblia számos szövetségkötésről szóló történetet tartalmaz, de az egyik leginkább rejtélyes, mitikus, sőt, egyenesen misztikus szöveget a Tóra első könyvének 15. fejezetében találjuk. Ebben Ábrahám az isteni utasítást követve oltárt épít, állatokat darabol fel, majd úgy tűnik, maga Isten is megjelenik a színen. Megvizsgáljuk, így volt-e… – olvasható a dr. Balázs Gábor eszmetörténész előadását beharangozó ismertetőben.

Zsidó világ / 2022. December 26. / 14:58

Zsidó szervezetek rendkívüli összefogása az ukrajnai menekültekért

Összeállításunkban a magyar zsidó közélet szereplői nyilatkoznak arról a rendkívüli összefogásról, amelynek révén sikerült minél több ukrajnai menekült embertársunk segítségére sietni. Cikkünk annak apropóján készült, hogy a JCC Budapest – Bálint Ház idei Hanukatalizátor-díjainak átadásán az intézmény azzal ismerte el az ukrán menekültek megsegítésében együttműködő partnerszervezetek áldozatos munkáját, hogy különdíjat adott át számukra.

Élet + forma / 2022. December 16. / 11:49

Hanukatalizátor díj 2022 – Életműdíjat kapott a Mazsihisz elnöke

Lezárult az év legközösségibb eseménye: a zsidó közösség tagjai maguk nevezték meg az idei év leginspirálóbb, legtöbbet segítő hőseit, majd a 26 jelölt közül ők választották ki a legérdemesebbet. S mivel több jelölés érkezett, mint valaha, a szervező JCC Budapest – Bálint Ház 3 díjat is kiosztott: a Hanukatalizátor Közönségdíjat, a Legjobb Szervezet Díját és a Párbeszéd Díjat.

Közélet / 2022. December 05. / 15:26

Csütörtökig lehet jelölni az idei Hanukatalizátor Díjra

A JCC Budapest - Bálint Ház ismét meghirdeti az év legközösségibb díját. Arra kérik a zsidó közösség tagjait, hogy együtt gyűjtsék össze és jutalmazzák meg mindazokat, akik az évben a legtöbbet tették a zsidó közösségért, akik a legjobban inspiráltak. Ne felejtsék csütörtökig (2022. december 8.) lehet jelölni.

Zsidó világ / 2022. December 02. / 14:57

Remek hangulattal nyitott a „tinikorba” lépett ZsiFi a Puskin Moziban

A Puskin Moziban tartották a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál megnyitó ünnepségét, amelyen Kenesei Marcell, a Bálint Ház vezetője, fesztiváligazgató így fogalmazott: a 11-es szám azt jelzi, hogy a ZsiFi belépett a „tinikorba”, magyarán mostantól többet lehet várni tőle, de többet is képes lesz adni. Kiosztanak majd például filmdíjakat is, mint a legnagyobb filmfesztiválokon.

Kultúra / 2022. November 28. / 12:35

„Emberszag” – Szép Ernő élete elevenedik meg a Bálint Házban

Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon nagy sikerrel bemutatott Emberszag – drámai film-szín-játék Szép Ernő írásai alapján című alkotás a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál kísérőprogramjaként újra megtekinthető 2022. november 29-én, este 6 órakor a Bálint Házban.

Oktatás / 2022. November 10. / 11:14

Zsidó Tanulás Világnapja most vasárnap a Bálint Házban

Öt év kihagyás után újra Zsidó Tanulás Világnapja (Global Day of Jewish Learning) a Bálint Házban 2022. november 13-án, vasárnap délután 13.30 órától. Az esemény idei témái: Újratervezés. Vagy újjászervezés. Esetleg újjáépítés. Újjászületés?

Zsidó világ / 2022. Október 24. / 12:58

Borbás Gergő: Ki kell lépni a zsidó buborékból

A JCC Budapest – Bálint Ház idén ősztől kreatív igazgatót alkalmaz Borbás Gergő személyében. A 27 éves szakembert arról kérdeztük, hogy mi lesz a feladata, milyen eredményeket szeretne elérni, s miben látja annak a kérdésnek a megoldását, hogy a zsidó közösségek miképpen tudnák hatékonyabban megszólítani a zsidósághoz egyelőre csak lazán kötődő, de identitásukat illetően zsidó magyar fiatalokat. INTERJÚ

Élet + forma / 2022. Október 03. / 20:18

Nagy sátor – nagy program: Szukoti sátordíszítés a Bálint Házban

Készülj velünk a sátoros ünnepre! A gyümölcsökön kívül lehet alkotni, finom kóser harapnivalókat készíteni, kóstolni, táncolni, elmerülni a szukoti mesék világában. Természetesen arról is szó lesz, hogy mi is pontosan ez az ünnep és milyen hagyományai vannak. Gyertek el és nézzétek velünk a csillagokat a sátor nádtetején 2022. október 6-án, csütörtökön 16.30 órától.