Heisler András Mazsihisz-elnök (1955)

2021. Május 05. / 22:05


Heisler András Mazsihisz-elnök (1955)

A magyar neológ zsidó közösség meghatározó alakja, aki 2013 óta elnökként irányítja a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét. Édesanyja holokauszttúlélő, aki közel a századik évéhez is szellemi frissességnek örvend; néhai édesapja a Dohány utcai zsinagógakörzet világi vezetője volt.

A közgazdász és mérnök diplomával rendelkező Heisler András 1985 óta fejt ki aktív tevékenységet a magyar zsidó közéletben. Már 1990-től a Dohány utcai körzet vezetőségi tagja volt, később egyik alapítója lett a Limmudnak és a Zsidó Közösségi Fórumnak.

Zsidóként és a Mazsihisz elnökeként az egyik legfontosabb feladatának a több mint százötven éves múltra visszatekintő magyar neológ zsidóság értékeinek megőrzését, hagyományainak gazdagítását és átörökítését tartja. Elkötelezett híve a változó világra nyitott, sokszínű zsidóság eszméjének, elnöki munkájának egyik vezérfonala a társadalmi nyitás gondolata a mindenkori magyar kormánnyal való, konstruktív együttműködés jegyében. Elnöksége alatt több milliárd forintos beruházások valósultak meg a Mazsihisz intézményrendszerében, jelentős egészségügyi, oktatási és szociális fejlesztések történtek. Célja egy független, értékeire büszke zsidó közösség építése.

Nős, két fia és öt unokája van. A XI. kerületi Bét Sálom körzet tagja, s mivel nagyapaként különösen fontosnak tartja, hogy unokái is a zsidó életben nevelkedjenek, amikor csak lehet, örömmel viszi őket magával az újbudai zsinagógába.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek