„Eljegyezlek magamnak örökre” – ajánló a Sófár augusztusi számából

2021. Augusztus 20. / 09:43


„Eljegyezlek magamnak örökre” – ajánló a Sófár augusztusi számából

Már olvasható a Nyíregyházi Zsidó Hitközség lapjának, a Sófárnak a legfrissebb száma. Az immár 24. évfolyamában járó újság első oldalainak tematikáját a közeledő zsinagógai újév dominálja: olvashatunk belőle az Elul hónapról dr. Kurucz Ákos rabbijelölt tollából, és megtaláljuk benne az év végi ünnepi imarendet is. 


– Abban hiszek, hogy az elvont fogalmak („A megtérés”) helyett a fogalmakat láthatóvá tevő cselekedetek a fontosak. Nem a fogalmakról szóló diskurzus a legfontosabb, hanem azok a gyakorlati lépések, amelyek azt mások számára érzékelhetővé teszik. Nem a fogalmak, a nagy szavak, hanem a hétköznapi apróságok, a mások által érzékelhető cselekedetek az elsődlegesek.A megtérés a tetteken keresztül válik láthatóvá. A megvalósult cselekedetek tükrén keresztül válaszolható meg az a kérdés, hogy valaki elindult-e a megtérés irányába – írja dr. Kurucz Ákos, a helyi hitközség rabbijelöltje a címlapon induló, „Eljegyezlek magamnak örökre” című írásában. 

Mint fogalmaz: „Az ember mindennapi viselkedése, egyszerű, a semmibe nem kerülő kedvességek, az apró figyelmességek is óriási hatást válthatnak ki. A környezetre nagy hatással lehet lenni apróságokkal is. A megtéréshez vezető egyik eszköz a zsidó hagyomány szerint az adakozás, a másik ember segítése”.

sóf.jpg

A tartalmas lapszámban ezen kívül többek között tudósítást olvashatunk a nyíregyházi hitközség legutóbbi közgyűléséről, dr. Balázs Gábor eszmetörténész nyíregyházi előadásáról, a helyi közösség szabadkai és szegedi kirándulásáról. 

A friss Sófárban Orbán Eszter a nyíregyházi zsidó festőművészt, Diener-Dénes Rudolfot mutatja be, Urbán Terézia pedig Nyíregyháza első főrabbijáról, Friedman Jakab Károlyról (1830-1905) írt ismertetést. 

Mint Urbán Terézia cikkéből megtudjuk: a Carl Friedman néven született főrabbi 40 évig szolgálta a hitközséget, jelentős történelmi és egyháztörténeti fordulópontok idején volt a közösség meghatározó alakja, mégis nagyon keveset olvashatunk róla, sőt, eddig még az sem volt ismert, hogy a Kótaji úti zsidó temetőben melyik sírkő alatt nyugszik.

(Címlapkép forrása: a Nyíregyházi Zsidó Hitközség Facebook-oldala)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek