A hét műtárgya Perlmutter Izsáktól a Ciklámen

2022. Április 08. / 13:00


A hét műtárgya Perlmutter Izsáktól a Ciklámen

Ma, Niszán hónap 7-én van a Jahrzeitja, halálozási évfordulója Perlmutter Izsák (1866-1932) budapesti festőművésznek. A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár az ő emlékére választotta a hét műtárgyául a művész 1914-ben festett „Ciklámen" című alkotását, mint írják: ezzel is siettetve kicsit az igazi tavaszt.

– Perlmutter Izsák különösen fontos nekünk, múzeumi közösségnek. Korának sikeres, sőt divatos festője, több rangos nemzetközi díj birtokosa volt. 1931. október 4-én kelt végrendeletében festményeit és Andrássy út 60. alatti bérpalotáját (ez utóbbit úgynevezett „utóörökléssel") múzeumunkra hagyta – olvashatjuk a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár mai magazinjában.

167c23341c9e40c36efe24bf8df3cb5a.jpgPerlmutter Izsák: Ciklámen, 1914

A magazin idézi, hogy miképpen emlékeztek meg Perlmutter Izsákról egy múzeumi közgyűlésen: 

 „…Ezek után engedjék meg, hogy megemlékezzem Egyesületünk első és legnagyobb alapítójáról és jótevőjéről, a magyar művészet egyik legfényesebb csillagáról, Perlmutter Izsák festőművészről, ki egész életét a magyar művészetnek szentelve, halála után is tényező óhajtott lenni a magyar zsidóság kultúrájának továbbfejlesztésében. Ezen gondolat vezette őt azon nemes elhatározásában, hogy bizonyos előfeltételek bekövetkezte után, vagyona a magyar–zsidó tudomány és művészet érdekeit és céljait szolgálja. (…) Nem kell mondanom, hogy mit jelent ez egy oly intézmény részére, mely nem pénzügyi alapokon lett felépítve, hanem a magyar zsidóság kulturális és történeti emlékei iránti áldozatkészségből akarja létfeltételeit biztosítani”.

A műtárgy adatlapja ide kattintva tekinthető meg a múzeum honkapján.

(Forrás: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár április 8-i online magazinja)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek