Az igazmondás diadala és a nem zsidók nagy prófétai – Jó szombatot!

2021. Június 25. / 16:11


Az igazmondás diadala és a nem zsidók nagy prófétai – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 8 óra 27 perckor köszönt be, a királynő holnap este 9 óra 47 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából a Bálák (Mózes 4. 22:2–25:9.) hetiszakaszt olvassuk. Mindenkinek jó szombatot kívánunk!

A mostani hetiszakasz főszereplője két szempontból is érdekes figura: meg akarta átkozni Izraelt, de amit ténylegesen mondott, azt imádkozzuk minden reggel, minden alkalommal a zsinagógákba lépve. Mert a valódi, isteni tehetség nem csak az igazság pontos látása, hanem az, hogy ebben, Isten ügyeiben nem tudunk hazudni. Másfelől látjuk, hogy a nem zsidóknak is vannak prófétáik, saját szövetségük, saját kapcsolatuk Istennel.

Bálák, a moábiak királya, mint azóta is rengeteg uralkodó a történelemben, szeretné magával a Jóistennel igazolni tervezett disznóságait, politikai érdekkövetését. Arra a szerepre, hogy a jogfosztást és az erőszakot isteni dicsfénybe csomagolja, könnyű hamis prófétákat találni, könnyű volt akkor is és ma sem nehezebb. De Bileám (népszerűbb nevén, ahogy a hetiszakaszban szereplő szamaras incidens kapcsán a magyar szólásban emlegetni szokás, Bálám) esete mégis azt bizonyítja, hogy nem elég, ha a hamis próféta tisztességtelen, tehetségtelennek is kell lennie ahhoz, hogy jól szolgálhassa megbízóit.

Bileám ugyanis ronda alak volt, aki szívesen üzletelt volna azzal a képességével, hogy fogékony az Örökkévaló üzenetére, hogy van spirituális fogékonysága, de mivel tényleg volt neki, nem szolgálhatta, akárhogy akarta, a saját érdekeit, csak az Örökkévalót. Amikor megpróbálta minden tehetsége ellenére nem észrevenni Istent, a szamara volt az, aki figyelmeztette, kinevettette. És ez az, az, hogy a szamara pontosabban lásson nála, ami a valóban tehetséges ember számára semmi pénzért nem elviselhető. Isten iróniája éppen ezt vette célba, a szamár az isteni irónia eszköze volt.

Amikor beszélni kell, Bálám háromszor is áldást mond Izraelre, háromszor is azt mondja, amire Isten inspirálja. A tehetség, az isteni inspiráció, a művészi „ihlet” elsősorban a hazugságra való képtelenséget jelenti. Ez az, amit a francia júliusi monarchiában élő Balzac regényeiről szólva Friedrich Engels a realizmus diadalának nevezett. A magánember Balzac lehet a letűnő nemességet kedvelő reakciós, de az író Balzac akkor is ezerszer megérdemelt letűnésüket fogja megmutatni, nem szubjektív becsületessége, hanem a tehetsége miatt. Persze, a nagy tehetség is korrumpálható és még erről is lehet nem hazudni másfelől, mint Major Tamás Boguslawskiként Spiró külön neki írt drámájában, Az imposztor címűben.

Mily szépek a sátraid, Jákob, hajlékaid, Izrael – ezek a harmadik áldás szavai, ezeket mondjuk a zsinagógába lépve. Jákob sátrait egy nem zsidó próféta áldotta meg, mert, úgy tűnik, a nem zsidóknak is vannak igazi prófétai, hiszen a Végtelen nem csak a „mi Istenünk”, de Ő az „Egyetlen” is, minden és mindenki Istene. Izraelre fontos szerepet bízott, amelynek gyakran nem tudtunk megfelelni, de megkötötte szövetségét a teljes emberiséggel és számos módon lehet kapcsolódni hozzá: a judaizmus egy a kapcsolódás „technikái” közül. A mi kapcsolódásunk a mi Istenünkhöz, aki Ég és Föld, zsidók és nem zsidók alkotója.

A nem zsidó próféta, Bileám megáldott minket és a mi dolgunk is éppen az, hogy áldássá legyünk a világ számára, hogy „bennünk leljen áldást a Föld minden családja”: ezekkel a szavakkal szólítja el Ábrahámot az örökkévaló.

Jó szombatot!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Itt az új zsidó naptárunk, vegyék, vigyék, szeressék!
Közélet
Tanultunk, tanulunk egymástól
2021. Szeptember 12. / 11:30

Tanultunk, tanulunk egymástól

Kommentek