Rózsa Miklós Oscar-díjas magyar zsidó zeneszerzőre emlékeztek Nagylócon

2022. Április 20. / 11:29


Rózsa Miklós Oscar-díjas magyar zsidó zeneszerzőre emlékeztek Nagylócon

Rózsa Miklós Oscar-díjas magyar zsidó zeneszerző születésének 115. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a Hollywoodi Magyar Örökség Társaság kedden a Nógrád megyei Nagylócon, ahol a zeneszerző gyerekkora nyarait töltötte.

Halász János (Fidesz) országgyűlési képviselő a koszorúzási ünnepségen kiemelte: Rózsa Miklós olyan kultikus filmek zeneszerzője, mint a Julius Caesar, A bagdadi tolvaj vagy A dzsungel könyve, rengeteg értéket hozott létre, tízszer jelölték Oscar-díjra, háromszor meg is kapta az elismerést.

Az arany szobrocskát a Ben Hur, az Elbűvölve és a Kettős élet című filmek zenéjéért vehette át.

Rózsa Miklós sok téren első is volt a nagy filmzeneszerzők közül, ő volt az, aki először tartott zenei kurzusokat egyetemen, és ő adott ki először nagylemezen filmzenét (A dzsungel könyve zenéjét) - mutatott rá Halász János.

A képviselő hangsúlyozta: Rózsa Miklós magyar ember volt, aki tartotta is magyarságát, Hollywoodban is magyar környezetben élt, és sokat segített honfitársainak, anyanyelve és zenei anyanyelve is magyar volt.

Takó Sándor, a Hollywoodi Magyar Örökség Társaság elnöke felidézte, hogy Rózsa Miklós több mint száz hollywoodi film zenéje mellett számos komolyzenei mű szerzője is. Utalva film- és komolyzenei munkásságára a Kettős élet címet adta saját önéletrajzi kötetének is - tette hozzá.

Somogyi-Tóth Dániel, Debrecen város főzeneigazgatója a megemlékezésen elmondta, hogy Rózsa Miklós munkáiból két nagy koncertet állítottak össze, melyeket május 27-én és 28-án mutatnak be a Kölcsey Központban, majd tervezik a program utaztatását is.

Balla Mihály (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a Rózsa Miklós 2016-ban állított emléktáblájánál tartott rendezvényen megköszönte, hogy van olyan közösség, amely fontosnak tartja a zeneszerző emlékének ápolását. Mint megjegyezte, az emléktábla azt is jelzi, hogy ilyen kis falu is képes volt olyan kulturális töltetet adni, amelyet Rózsa Miklós megjelenített a világ filmtörténetében.

A magyar származású amerikai zeneszerző (1907-1995) édesapja, Rózsa Gyula budapesti gyáriparos nagylóci birtokán ismerkedett meg a palóc népzenével, népdalokkal, a cigány muzsikával, melyek a későbbiekben is gyakran megihlették, és meghatározók voltak zenei pályafutása során. Ifjúkori zeneművei magyar, palóc dallamokat elevenítettek föl, amelyeket még a nagylóci birtokon jegyzett le.

1940-ben telepedett le Hollywoodban, és hamarosan ő lett a világ egyik legismertebb filmzeneszerzője.

A budapesti születésű Rózsa Miklós 1995. július 27-én, 88 éves korában Los Angelesben hunyt el.

Nagylóci emléktábláján egy tőle származó idézet olvasható: „Itt kezdődött a zeném (...) a magyar zene bélyege láthatatlanul, de kitörölhetetlenül ott van minden ütemen, amit valaha papírra vetettem.” (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek