Berettyóújfalu Konrád Györgyre emlékezett

2021. Szeptember 24. / 13:07


Berettyóújfalu Konrád Györgyre emlékezett

Az író halálának második évfordulóján a berettyóújfalui Makk Károly emlékpad mellé került Konrád György emlékpadja. A két jó barátnak kedve telne benne, ha látná, hogy a komótos észjárású újfalusiak, akik szeretnek hátuk mögött összekulcsolt kézzel sétálni (1) néha odaülnek pár perces pihenésre, elmélkedésre.

2021. szeptember 18-án a város a Szent István téren álló paddal helyet teremett Konrád György emlékének, ha annak idején nem tudott is helyet teremteni arra, hogy a gyermeket megőrizze. A felavatásra eljött számos ünneplőbe öltözött újfalui polgár, az író családja, a barátai. Unokatestvére, Zádor Pál Washingtonból érkezett, Adler András,az egykori neves helyi nyomdász fia Haifából.

Kocsis Csaba, a Berettyóújfalu Városért Közalapítvány elnöke köszöntötte a megjelenteket és visszaemlékezett a Kossuth-, Herder- és Károly díjas íróra, aki 2003. óta Berettyóújfalu díszpolgára is. Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő felidézte, hogy a Szabad Európa rádióban hallott először a bátor „falubéliről”, akit később megismerhetett, örömét lelhette a társaságában, és akitől sokat olvasott, hallott helybéli személyekről, az újfalusi múltról.

Az emlékezés az újonnan helyreállított zsinagógában folytatódott. Kállai Irén, a Berettyó Kulturális Központ igazgatója, a zsinagóga melletti Kultúrtér vezetője a restaurálásról, és a zsinagógai térben létrehozott kiállítás történetéről beszélt, amely a Konrád család, és sok, hasonlóan szorgalmas és sikeres helybéli zsidó família holokauszt előtti életét, munkáját és sorsát mutatja be.

Emlékünnepség-konrádgyörgy.jpg

Mácsai Pál Konrád György „Elutazás és hazatérés” című önéletrajzi kötetéből olvasott fel. Az idilli újfalui gyermekkorról, a néha gyanús Berettyóról, Hildáról, a szeretett német nevelőnőről, aki Hitlerért rajongott, a szülők letartóztatásáról, a lassan lopakodó, néma félelemről, hogy megölik, a tizenegy évesen megszervezett menekülésről, a boldogtalan visszatérésről, az osztálytársak elgázosításáról. A szövegrészek közt aTrio Passacaglia zenészei (Rajk Judit és Kéringer László, ének, Zétényi Tamás, cselló) Kodály Zoltán, Kurtág György és Ligeti György és Ravel Salomone Rossi műveket, imákat és népdalokat szólaltattak meg.

Ebben a térben Konrád György tökéletes mondatai, az idézetek közt felhangzó zenékkel egyensúlyban fájdalmasan tágra nyitották az emlékezés horizontját.

A ház, a város, az ország a saját történetével teljes. Itt vannak mindazok, akik itt éltek. Velünk, bennünk, körülöttünk. Nem tudjuk kisöpörni az agyunkból az alapítók, a megépítők, a házak egykori tulajdonosának és lakóinak a képét. A múltba utazva szeretnénk elkerülni a bűnt és bűnbánatot, ezért a terhes képeket hajlamosak vagyunk újra eltemetni. A hajdani rablógyilkosság azonban felszínre kerül. A parázsból kikapart füzet megszólal. (2)

2021 szeptemberében a város nem kerülte el az emlékezés fájdalmát. Beleírta a történetébe, a zsidó polgáraival való együttélés sikerei, öröme mellé.  Elismerés és köszönet jár érte a város vezetésének, polgárainak.

Szenthe Antónia írása

***

Idézetek
1.) Konrád György: Agenda
2.) Konrád György: Lázadás

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Nagy elődeink
Nagy elődeink: Dr. Venetiáner Lajos (1867-1922)
Zsidó világ
Roman Polonsky lett a Szochnut új régiós vezetője Budapesten

Kommentek