Helen Mirren meséli el Anne Frank történetét egy új dokumentumfilmben

2022. Január 23. / 21:59


Helen Mirren meséli el Anne Frank történetét egy új dokumentumfilmben

Az Anne Frank – Párhuzamos történetek című rendhagyó dokumentumfilm az Oscar-díjas Helen Mirren közreműködésével január 27-tól, a holokauszt nemzetközi emléknapjától látható országszerte a mozikban, eredeti nyelven, magyar felirattal.

Budapesten a Cinema MOM, a Toldi, Puskin, Tabán moziban, az Art+ Cinemában és az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható, emellett országszerte számos további helyszínen, többek között Szegen, Pécsett, Szolnokon, Szombathelyen, Miskolcon, Kecskeméten, Egerben, Zalaegerszegen, Mosonmagyaróváron és Cegléden is bemutatják, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

Anne Frank a holokauszt során meggyilkolt gyermekek szimbólumává vált. Sabina Fedeli olasz rendezőnő rendhagyó dokumentumfilmjében az ő történetén keresztül rajzolódik ki a második világháborúban elhurcolt gyermekek tragikus sorsa.

helen-mirrer-annefrank.jpg

Helen Mirren is szerepel az Anne Frank naplója alapján készült, Sabina Fedeli és Anna Migotto által rendeztt Anne Frank: Parallel Stories című dokumentumfilmben. A színésznő az 1942 és 1944 között Amszterdamban bujkáló tinilány naplórészleteit olvassa fel a filmben többek között. Mirrent eléggé megindította az Anne Frank szobája alapján épített díszlet. Frank és családja két évig bujkált a nácik elől, míg le nem tartóztatták és koncentrációs táborba nem küldték őket 1944-ben.

A legerőteljesebb dolog, mivel egészen addig nem fogod fel, amíg ott nem vagy, hogy [Frank] sosem láthatta az eget. Maximum csak résnyire nyithatták az ablakot, hogy valamit láthassanak belőle. De egyébként semmi. A pszichológiai nyomása annak, hogy egy ilyen kicsit helyen ennyien élnek…nagyon-nagyon megindító volt – mondta nemrég Mirren egy podcast interjúban.

Sabina Fedeli elmondta, hogy a filmben megpróbálták rekonstruálni Anne Frank szobáját, valamint azt a klausztrofób és nyomasztó érzést, amit a lány tapasztalhatott.

Ez volt az a pont, amikor Mirren ráébredt, milyen kicsi is volt Frank élettere. Azt mondta, hogy ebben a szobában át tudja élni azokat a szörnyű érzéseket, amin Frank keresztülmehetett a bujkálása alatti két évben.

24.hu és a Színház online írásai alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek