Eszter és András: „Maguktól nyíltak ki ezek az ajtók”

2021. Január 26. / 11:10


Eszter és András: „Maguktól nyíltak ki ezek az ajtók”

Szerző: Kácsor Zsolt

A Spektrum csatornáján holnap, január 27-én, azaz a holokauszt világnapján mutatják be Cseke Eszter és S. Takács András, az On The Spot készítőinek Born In Auschwitz című dokumentumfilmjét. A mű egyik főszereplője Angéla, aki 1944 decemberében született az auschwitzi haláltáborban és csodával határos módon maradt életben, a másik főszereplő pedig a lánya, Kati, akinek az életét ugyancsak meghatározta ez a trauma. Villáminterjú a film készítőivel. 


A Spektrum Televízió most Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban mutatja be a Born In Auschwitz című filmet, amelyet a  legrangosabb európai köztelevízió, az ARTE január közepén adott le Németországban, Ausztriában, Svájcban és Franciaországban. 

Mint a Kreatív Online cikke írja: a  legnagyobb francia kulturális hetilap és tv-újság, a több mint félmillió példányban megjelenő Telerama lebilincselőnek nevezte az On the Spot első egészestés dokumentumfilmjét, míg a német közszolgálati rádió, a WDR szerint „a Born in Auschwitz egy olyan film, ami a bőröd alá mászik”. A Spiegel is recenziót közölt a filmről, a német lap kritikusa szerint „Cseke Eszter és S. Takács András nagy érzékenységgel, ugyanakkor megalkuvás nélkül közelítik meg anya és lánya bonyolult, traumától és sebektől terhelt kapcsolatát.” 

Cseke Esztert és S. Takács Andrást a Mazsihisz.hu arról kérdezte, hogy miképpen kerültek kapcsolatba a filmbéli Angélával? Hogyan találkoztak vele? S nagy rábészélés kellett-e ahhoz, hogy Angéla vállalja a szereplést? Ezeket a kérdéseket az indokolta, hogy az Auschwitzban született asszony traumatikus története nem olyasmi, amit az ember gyakran megoszt a nyilvánossággal.

S. Takács András elmondta: „Amikor először beszéltünk Angélával telefonon, arról érdeklődött, nem vagyunk-e véletlenül MIÉP-esek. Mondtuk, hogy nem. A második teszt az volt, hogy Dachauban találkoznom kellett a testvérével és a testvére gyerekeivel, akik jól megnéztek maguknak. Néhány hónappal később már Montreálban beszélgettünk Angéla otthonában”.

S hogy miképpen folyt Angélával a munka? Cseke Eszter ennek kapcsán azt válaszolta: „a találkozásunktól kezdve egyáltalán nem volt ellenére a film ötlete, sőt egyre érdekesebb és mélyebb jelenetek és rétegek felé terelt minket az élet. Ferenc pápával találkoztunk, Izraelbe utaztunk együtt, Németországba, Lengyelországba, sőt több mint 40 év távollét után Magyarországra is. Már az első interjúk egyikében mesélt egy listáról, amit a lánya, Kati állított neki össze azokról a dolgokról a gyerekkorából, neveltetéséből, amelyek mind a holokausztból fakadtak. Végül Angéla éppen ezért fogadta el a meghívást egy drezdai pszichológiai konferenciára, ahol a méhen belüli traumákról volt szó. Ide is elkísérhettük. Aztán bemutatott a lányának, aki a legelső interjú alkalmával rendkívül érzékletesen elmesélte nekünk a gyerekkorát. Olyan volt, mintha régóta arra várt volna, hogy végre elmondhassa valakinek, amin már évek óta nyilvánvalóan tudatosan dolgozott önmagában. A kameráink előtt maguktól nyíltak ki ezek az ajtók, mi pedig türelmesen követtük az életet”.

ba.jpg

BORN IN AUSCHWITZ

„Öt évnyi munka után debütál a Spektrumon Cseke Eszter és S. Takács András, azaz az On The Spot párosának egészestés dokumentumfilmje, a Born In Auschwitz. A filmet a holokauszt nemzetközi világnapján, január 27-én mutatja be a csatorna. A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal, megszakítás nélkül láthatják a nézők.

A Born In Auschwitz főszereplője, Angéla 1944 decemberében, néhány nappal karácsony előtt született az auschwitzi haláltáborban, egy kilóval. Mivel a zsidó újszülöttekre vagy a gázkamra, vagy a hírhedt Dr. Joseph Mengele halálos kísérletei vártak, a kisbabát édesanyjának öt hétig kellett rejtegetnie a nácik elől a barakkban, míg fel nem szabadították a tábort 1945. január 27-én. 

A csodával határos történetet, amely a film kiindulópontja, archív felvételekkel és különleges animációval keltette életre az On the Spot kreatív csapata. Az animációs stábbal arra tettek kísérletet, hogy a film elején a magzat szemszögéből mutassák meg, milyen hatásokat érzékelhetett Auschwitzból egy születendő baba az édesanyja hasában.

A film azonban a trauma öröklődésének kérdést is feszegeti: a film másik főszereplője Angéla lánya, Kati is, aki megpróbálja megállítani a háromgenerációs traumát, amely egész gyerekkorára rányomta bélyegét.

A Kanadában élő anyával és lányával öt éven át öt országban forgattak a filmesek. Több mint negyven év után visszatértek velük szülőhazájukba, Magyarországra, elutaztak Németországba, Izraelbe és Lengyelországba, ahol Ferenc pápa is fogadta őket, miután történelmi látogatást tett Auschwitzban.

A film szerepel a BIDF (Budapesti International Documentray Festival) versenyprogramjában is. S. Takács András azt is elmondta, hogy alkotásukat beválogatták a legrégebbi zsidó filmfesztivál, a 40. San Francisco Jewish Film Fest programjába is. A fesztivált idén ugyan eltörölte a Covid, de a több ezer beküldött film közül ezt a dokut választották a szervezők arra, hogy külön vetítéssel emlékezzenek meg a haláltábor felszabadításának évfordulójáról.” (Forrás: Kreatív Online)

(Címlapkép: Cseke Eszter és S. Takács András/On The Spot/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek