Auschwitz világa a szembenézés hiányában

2019. Október 10. / 13:26


Auschwitz világa a szembenézés hiányában

A Német Ház – Annette Hess első regénye – láttató erővel mutatja be a háború utáni Németországot, miközben hiteles képet fest az emberi kapcsolatokról és arról, hogy néha mennyire nehéz és fájdalmas a szembenézés.


A frankfurti Auschwitz-per 1963. december 20. és 1965. augusztus 19. között zajlott. A vádlottak padján huszonkettő, az auschwitz-Birkenaui halál- és koncentrációs táborban  alacsony beosztásban szolgált tiszt és hivatalnok ült, akiket a holokausztban játszott szerepük miatt vontak eljárás alá. A perben – amely a világ figyelmét újra a módszeresen elkövetett tömeggyilkosságra irányította – 319 tanút hallgattak meg, közöttük 183 holokauszttúlélőt. Az eredeti magnófelvételek bekerültek az UNESCO Memory of the World („A világ emlékezete”) programjába.

HessA_ANemetHaz_72dpi.jpg

Ezt a pert idézi meg Annette Hess most magyarul is megjelent első regénye, a A Német Ház. A Libri Kiadó ajánlója szerint a történet röviden a következő: az egész sajtó a már említett perrel foglalkozik, amikor a fiatal tolmácslányt, Eva Bruhnst egy lengyel tanú kihallgatásához hívják a bíróságra. Eva zavartan fordítja a tanúvallomást, de képtelen értelmezni a hallottakat. Amikor a szüleit kérdezi a témáról, ők kitérnek a válasz elől, s Eva vőlegényével együtt hevesen ellenzik, hogy lányuk részt vegyen a perben. A következő hetekben Eva előtt egy megdöbbentő és ismeretlen világ tárul fel: bírákkal és vádlottakkal találkozik, és mindenekelőtt az egykori foglyokkal, akik az ő hangján szólalnak meg a tanúk padján…

A megrázó beszámolókat hallva Eva nem ugyanaz az ember többé: nem érti, hogy a családja miért nem képes szembenézni a múlttal, ugyanakkor megijeszti a fiatal kanadai jogász, David Miller is, akinek mindennél fontosabb az igazság feltárása.  Hol van az igazság, és vajon milyen hatása lesz ennek az igazságnak Eva életére? 

Annette Hess (1967) a Berlini Művészeti Egyetemen tanult, majd szabadúszó újságíróként és rendezőasszisztensként dolgozott, forgatókönyveket lektorált. 1998 óta kizárólag forgatókönyveket ír. Németországban sikeres tévésorozatok révén vált ismertté. A Német Ház az első regénye.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Bár micvó a Nagy Fuvarosban…
2024. Február 19. / 13:06

Bár micvó a Nagy Fuvarosban…