A kő magyarországi ősbemutatója a Vígstreamházból

2020. December 02. / 09:57


A kő magyarországi ősbemutatója a Vígstreamházból

Marius von Mayenburg A kő című drámájában családról családra, generációról generációra hagyományozódott titkok, falakba eltemetett történetek elevenednek meg 1935 és 1993 között.  A darab magyarországi premierjét december 5-én, e héten szombaton este élőben közvetítik az interneten a Pesti Színházból. Szereplők: Nagy-Kálózy Eszter, Szilágyi Csenge, Hegyi Barbara, Telekes Péter, Antóci Dorottya és Majsai-Nyilas Tünde.


1993-at írunk. Heidrun hazatér drezdai szülőházába édesanyjával, Withával és lányával, Hannával. Abban reménykedik, hogy új életet kezdhetnek, a költözés és a ház azonban felkavarja az emlékeket, felszínre törnek a falakban és a kertben eltemetett családi titkok. Régóta dédelgetett családi legendák foszlanak semmivé, és fájdalmas hazugságok lepleződnek le. 

1935-ben Heidrun apja egy Swarzmann nevű zsidó családtól veszi meg a házat, de a tulajdonosváltás nem hoz szerencsét se a családnak, se a háznak. Bár Witha és Heidrun túlélik Drezda bombázását, de 1953-ban elmenekülnek az NDK-ból, maguk mögött hagyva az otthonukat és a múltat, majd 1978-ban visszatérnek egy rövid látogatásra, hogy magukkal vigyenek egy fontos emléket. 

Marius von Mayenburg A kő című drámájában családról családra, generációról generációra hagyományozódott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek a felszínre, melyekkel talán megérthetünk valamit a múltunkból, de méginkább a jelenünkből – olvasható az előadás sajtóanyagában. 1935 és 1993 között az időben előre-hátra utazva, párhuzamosan ismerjük meg a jelen, a közelmúlt és a régmúlt titkait egy ház történetén keresztül, amely az évtizedek alatt többször gazdát cserélt. Politikai rendszerek jönnek-mennek, a szereplők különböző időpillanatokban, különböző életkorokban fogalmazzák újra a viszonyukat a múlthoz és egymáshoz is, és egyre többet megtudunk a kőről is, amit egykor bedobtak a ház ablakán. 

– Sok közép- és kelet-európai nemzet szenvedett totalitárius diktatúra alatt, miközben sokan e nemzetek tagjai közül szolgálták, sőt támogatták ezeket a rezsimeket. A családok, a történetek és a nemzeti történelem hamis újraírására, kozmetikázására, ,,igazságosabb” újraértelmezésére tett próbálkozásokat jól ismerjük. Azért fontos ez a mű, mert a múlt igazságának feltárásával közelebb kerülhetünk a jelen igazságának felismeréséhez– emeli ki Michal Dočekal, a darab rendezője, a Prágai Városi Színházak igazgatója.

A produkcióban színpadra lép Nagy-Kálózy Eszter, Szilágyi Csenge, Hegyi Barbara, Telekes Péter, Antóci Dorottya és Majsai-Nyilas Tünde.

A darab magyarországi ősbemutatóját december 5-én a Pesti Színházból közvetítik: a Vígstreamház élő stream premierjét az eSzínház felületén követhetik figyelemmel.

(Címlapkép: Vígszínház)

További információkért, jegyekért kattintsanak ide.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek