Szombati gyertyagyújtás: 2022.07.08 20:24, kimenete: 2022.07.09 21:42
2022. 07. 07. | 8 Támuz 5782
Gyengénlátó verzió

Mindent az ünnepről / 2021. December 06. / 12:18

Ez a nap feltöltötte a lelkünket – hanukai gyertyát gyújtott a Tóth Gabi-Krausz Gábor házaspár

Krausz Gábor soha nem titkolta zsidó származását, a Családom, és egyéb receptfajták című könyvében is sokat mesél erről, a Borsnak pedig elárulta: nagyon fontos számára, hogy kétéves kislánya, Hannaróza is megismerje a zsidó hagyományokat.

Mindent az ünnepről / 2021. December 06. / 12:00

Hanuka alkalmából közösségi futást és gyertyagyújtást tartottak Székesfehérváron

A fény ünnepének alkalmából a Székesfehérvári Zsidó Hitközség tagjai meggyújtották a nyolcadik, azaz utolsó gyertyát is a Várkörúton található imatermük udvarán. A gyertyagyújtás előtt több tucat futó részvételével rendezték meg a Maccabi VAC hanuka közösségi futást is.

Mindent az ünnepről / 2021. December 02. / 15:35

A Fehér Házban is fellobbantak a hanuka lángjai

A helyi idő szerint szerdán este megrendezett eseményen beszédet mondott Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök, aki beszédében megemlítette, hogy zsidó férje révén családjuk egyik legbensőségesebb ünnepe a hanuka.

Mindent az ünnepről / 2021. December 02. / 10:16

A Hanukáról másképpen! – Szerdócz Ervin rabbi ünnepi írása

A Mikéc hetiszakasz általában egybeesik Hanuka Szombatjával. Bölcseink összefüggést találtak a tórai textus és Hanuka között. A Tóra hetiszakaszának első szava („és történt”) kifejezés. Mestereink szerint minden olyan elbeszélésben, amely ezzel kezdődik valami bekövetkező negativitásra utal. Nézzük! József börtönben van, apja azt hiszi, hogy szeretett fia halott.

Mindent az ünnepről / 2021. November 26. / 13:30

„Csodára várva" – oktaéder gyertyatartó az ünnepre

A kortárs judaika megteremtésének igénye vezette az Eight Days Design csoportot (Darányi András, Hajdu Eszter, Kecskés Orsolya, Égi Marcell) egy újragondolt hanukai menóra készítéséhez – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár mai Facebook posztjában, amely már a vasárnap beköszöntő ünnepre való ráhangolódás jegyében született.

Mindent az ünnepről / 2021. November 19. / 12:50

Mit üzennek a hanuka fényei? – Megjelent a Sófár legfrissebb száma

A hanukai fények a zsidó filozófia túlélésének a szimbólumai. Az (egyik) első kultúrharc helyszíne az ókori zsidó állam volt: két kizárólagosságra törekvő világszemlélet ütközött. A Makkabeusok jöttek ki belőle győztesen, ez tette lehetővé a zsidóság fennmaradását – írja Kurucz Ákos a Nyíregyházi Zsidó Hitközség lapjában, a most megjelent Sófárban.