Címkék

Mazsike

Közélet / 2023. Május 17. / 11:29

Tárlatvezetés a Mazsike tagjainak a 41. Magyar Sajtófotó Kiállításra

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) ingyenes tárlatvezetést szervez tagjai számára a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban látható 41. Magyar Sajtófotó Kiállításra május 26-án, jövő hét pénteken délután 2 órától. Az esemény külön érdekessége, hogy a tárlatot a kiállítás kurátora, Bánkuti András tartja.

Zsidó világ / 2023. Április 27. / 09:51

Ünnepélyes Mazsike-díjátadó az Óbudai Társaskörben koncerttel

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) vezetése összesen hat kategóriában adja át az idei Mazsike-díjakat az arra érdemeseknek. Az ünnepélyes díjátadó az Óbudai Társaskörben lesz május 17-én, szerdán délután 6 órától, a rendezvényen fellép Nógrádi Gergely főkántor Teszter Nelli zongoraművész kíséretével. A díjátadást és a koncertet állófogadás és tombolahúzás követi. A belépés díjtalan, de az eseményre kötelező regisztrálni.

Kultúra / 2023. Április 20. / 17:45

Mazsike: Ismeretterjesztő séta a Radnóti Miklós Gimnázium épületében

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola 1959 óta lakja Zuglóban a Cházár András utcai épületet, amely korábban a budapesti izraelita hitközség gimnáziuma volt. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) újabb várostörténeti sétája ezúttal ebben a 110 éves épületben zajlik a Budapest150 program keretében. Időpont: április 23-a, vasárnap, délelőtt 10 óra.

Közélet / 2023. Április 13. / 21:47

A Testnevelési Egyetemen állítják fel Hajós Alfréd szobrát

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike), a Testnevelési Egyetemért Alapítvány és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem 2023. április 11-én megállapodtak arról, hogy Hajós Alfréd első magyarországi köztéri szobrát a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem területén állítják fel.

Megemlékezések / 2023. Március 19. / 09:13

Kornai Jánosra emlékezik a Mazsike a Budapest150 keretében

„A gondolat erejével – Kornai János, az elmúlt száz év legnagyobb hatású magyar" címmel a világhírű közgazdász életútját eleveníti fel a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) kultúrsétája jövő vasárnap, március 26-án. Találkozó az id. Antall József rakparton lévő József Attila szobornál, az Országház épületének déli oldalán délelőtt 10 órakor. Az esemény a Budapest150 ünnepségsorozat részeként valósul meg.

Zsidó világ / 2023. Február 20. / 15:14

Örökölt fájdalom – Beszéljünk a múltról!

Új filmklubot indít útjára a Virág Teréz Traumakutató Csoport és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike), amelynek első rendezvénye február 23-án, csütörtökön 17 óra 30 perckor lesz. Első alkalomal a Mátis Lilla rendezésében 2002-ben készült „Mély kútba tekinték…” című dokumentumfilmet vetítik le, amely Virág Terézről szól. A film után beszélgetés lesz a rendezővel, valamint Virág Teréz gyermekeivel és unokáival.

Zsidó világ / 2023. Február 03. / 11:46

Már lehet jelölni az idei Mazsike-díjakra

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) elnöksége minden évben kitünteti azokat a személyeket vagy csoportokat, akik a tagság javaslatai alapján a legtöbbet tettek az elmúlt évben a zsidó kultúráért. A 2023-as díjazottakra március 1-ig lehet javaslatot tenni.

Kultúra / 2023. Január 24. / 11:04

Három budapesti gimnázium diákjai 12 nyelven olvassák a magyar Himnuszt – VIDEÓ

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium, a Lauder Javne Iskola és a Lengyel Nemzetiségi Nyelviskola diákjai a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) kezdeményezésére 12 nyelven olvasták fel a Kölcsey Ferenc által írt Himnusz első sorait. A kétszáz éve íródott mű alapján készült videót a január 22-i Magyar Kultúra Napja alkalmából rögzítették. A Mazsike által közzétett videóban a költemény első strófája héberül is elhangzik.

Megemlékezések / 2023. Január 23. / 10:44

Újabb botlatóköveket raknak le Budapest XIII. kerületében

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából öt áldozat emlékére helyeznek el egy-egy botlatókövet a főváros XIII. kerületében a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a kerületi önkormányzat szervezésében. A megemlékezés január 27-én, ezen a héten pénteken délután 2 órakor kezdődik a Hegedűs Gyula utca 68. szám előtt, közreműködik Hegedűs D. Géza színmművész.

Élet + forma / 2023. Január 13. / 13:59

Mi van a világ vége után? Eger zsidósága – beszélgetés Székely Gáborral

A Magvető Kiadó gondozásában tavaly jelent meg egy kivételesen érdekes memoár, amely, ahogy a magyar zsidóságban szokásos, a születést a túléléssel kapcsolja össze. Azt meséli el, mit jelentett egy olyan világba megszületni, amelyet az érkezésünk előtt felszámoltak. Kezdetben volt az apokalipszis. Eger zsidó közössége, ahová Budapest egykori alpolgármestere, az emlékirat szerzője, a politikus, közgazdász és mecénás, zsidó közösségi ember, Székely Gábor.

Megemlékezések / 2023. Január 10. / 09:06

Az első botlatókövek Budapest XV. kerületében

Rákospalotán, a főváros XV. kerületében helyezett el botlatóköveket a napokban a család kezdeményezésére a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) a Rákos út 197. számú ház előtt, ahonnan nyilasok hurcolták el a 33 éves Éliás Béláné Salamon Mártát és 8 éves kislányát, Éliás Ágnest 1944-ben. Az áldozatokat Auschwitzba deportálták, ahol mindkettejüket megölték.

Közélet / 2022. December 07. / 16:31

Botlatókövet helyeztek az embermegmentő Tóth Potya István emlékére

"A vészkorszaknak voltak áldozatai és hősei, Tóth Potya István, Zugló posztumusz díszpolgára pedig egy személyben volt hős és áldozat. Hős volt, mert egyrészt igazán fontosnak tartotta, hogy a vegytiszta gonoszságtól és a tomboló aljasságtól megmentse azokat, akiket lehetett, másfelől áldozat, mert őt magát a páratlan sportkarrierje, a sikeres edzői pályafutása és az sem mentette meg, hogy az első világháborúban frontszolgálatosként a hazájáért harcolt."