Címkék

Közösségi hírek

Közösségi szolgálat / 2023. Március 13. / 09:15

Meghosszabbodott a JadbeJad 2023 pályázat beadási szakasza

Az új beadási határidő: 2023. március 16, csütörtök. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) meghosszabbítja a JadbeJad 2023 pályázat beadási szakaszát.

Közösségi szolgálat / 2023. Március 01. / 08:30

2023-ban újra pályázható a JadbeJad támogatás

Újra indul a JadbeJad támogatás – segítjük a gáz- és villanyáram árának emelkedése miatt bajba jutott háztartásokat.

Mazsihisz hírek / 2022. Október 27. / 14:36

Heisler András: A jócselekedet gyakorlása minden zsidó ember kötelessége

– A MAZS-t, a BZSH Szociális Osztályát és a Mazsihisz Közösségi Szolgálatát a jövőben egy rendszerbe kell szervezni. Megszüntetve a redundanciákat, közös és egységes szemléletű munkára alapozva a jövőt – mondta Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Pécsi Zsidó Hitközség Dr. Szántó László Szeretetotthonának tegnap megrendezett szociális konferenciáján. A rendezvény házigazdája Goldmann Tamás Mazsihisz-alelnök, a helyi hitközség elnöke volt.

Zsidó világ / 2022. Szeptember 08. / 16:37

Csak semmi pánik! – Szerveződik a budapesti Limmud Fesztivál

Hogyan védekezzünk az álhírek és propaganda-weblapok áradata ellen? Hogyan ismerjük fel, ha az orrunknál fogva vezetnek? Miképpen igazodjunk el a nagy- és kishatalmak nagy- és kis játszmái között? Milyen válaszokat kínál a politika és a tudomány korunk válságaira? Hogyan lássuk mindezt zsidó szemmel? És egyáltalán, hogyan legyünk zsidók itt és most? Interjú Szenthe Antóniával, a Limmud Magyarország Alapítvány kuratóriumi elnökével.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 22. / 08:05

Pro Civitate díjat kapott Neubart István volt fehérvári hitközségi elnök 

„Pro Civitate díjjal tüntettük ki Neubart István órásmester urat, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség korábbi elnökét" – olvasható dr. Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester hivatalos Facebook-oldalán. Neubart Istvánnak szívből gratulálunk a rangos elismeréshez!

Zsidó világ / 2022. Augusztus 18. / 08:57

A 99 éves dr. Körmendi István a Zsidó Nemzeti Alap első magyar életműdíjasa

Életműdíjat kapott dr. Körmendi István, a jelenleg is praktizáló 99 éves háziorvos a Zsidó Nemzeti Alaptól (Keren Kayemeth LeIsrael – Jewish National Fund), s ezáltal Körmendi doktor neve is bekerült a zsidó történelem elmúlt száz évének legrangosabb eseményeit és legfontosabb személyeit fölvonultató Aranykönyvbe. Az oklevelet, valamint a díjat jelképező Jeruzsálem Medált a KKL-JNF képviselői adták át az ünnepeltnek.

Zsidó világ / 2022. Június 09. / 20:57

Ma lett 95 éves Darnyi Béla, Hangony utolsó zsidó lakosa, Isten éltesse!

– Hangony egy kis borsodi falu. Itt él Darnyi Béla bácsi. Ma 95 éves. Megjárta 3 lány testvérével Auschwitzot. Túlélte. Ma már egyetlen zsidóként él ott, ahol szülei, nagyszülei. Adjon a Teremtő még 25 békés és boldog évet neki! – írja Facebook-oldalán mai bejegyzésében Markovics Zsolt miskolci főrabbi, aki ma Grósz Endrével, a Miskolci Zsidó Hitközség elnökével az otthonában meglátogatta és felköszöntötte az ünnepeltet.

Kultúra / 2022. Június 07. / 10:13

Könyvheti ajánlónk a Múlt és Jövő kiadványaiból

A nagy múltú magyar zsidó folyóirat és kiadó, a Kőbányai János által vezetett Múlt és Jövő több nagyon izgalmas kötettel jelentkezik a 93. Ünnepi Könyvhétre. Alábbi összeállításunkban a MéJ új könyveiről, a kiadó kötetbemutatóiról, valamint szerzőinek dedikálási időpontjairól olvashatnak.

Zsidó világ / 2022. Május 30. / 16:52

Izrael nagykövete is ott volt a magyar-izraeli baráti körök közgyűlésén

Jeruzsálem napján, azaz tegnap tartotta éves beszámoló közgyűlését a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetsége Budapesten, a Mazsihisz Síp utcai székházában. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Jákov Hadas-Handelsman, a Zsidó Állam budapesti nagykövete, aki beszédében megköszönte a szervezet munkáját.

Zsidó világ / 2022. Május 22. / 20:45

Országos zsidó zenei vetélkedő: Taroltak a scheiberes diákok

Az évek óta megszokott rendkívüli sikerrel zajlott le ma a III. Országos Zsidó Zenei Vetélkedő döntője a budapesti Frankel zsinagógában. A versenyt a BZSH Scheiber Sándor iskolájának diákjai aranyéremmel zárták, de két ezüstöt és egy bronzot is szereztek.

Mazsihisz hírek / 2022. Május 22. / 13:33

A Mazsihisz a tervezettnél jobb eredménnyel zárta a tavalyi évet

– A Mazsihisz stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodást folytatott, sőt, a tervekhez képest lényegesen jobb eredménnyel zárta a 2021-es évet – mondta dr. Kunos Péter ügyvezető a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) mai közgyűlésén. A küldöttek a Szövetség 2021-es költségvetésének zárszámadását elfogadták, az első napirendi pont azonban – vagyis az elnöki tájékoztató – Heisler András betegsége miatt elmaradt.

Mazsihisz hírek / 2022. Május 18. / 11:43

Az adónk 1 %-a fontos a vidéki zsidó hitélet fenntartásához

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) számos vidéki taghitközséggel együtt fáradozik azon, hogy biztosítsa a hagyományainkhoz hű, de korszerű magyar neológ zsidó közösségi élet és vallásgyakorlás fenntartását. Kérjük önöket, hogy május 20-ig rendelkezzenek adójuk egyházaknak adható 1 %-ról a Mazsihisz javára, hiszen a hitéletünk szempontjából ez a közösségi forrás elengedhetetlen.