Címkék

fotográfia

Kultúra / 2023. Március 22. / 10:17

Ergy Landau (Landau Erzsébet) fotóiból nyílt kiállítás a Mai Manó Házban

Ergy Landau (Landau Erzsébet) 1869-ben született Budapesten jómódú zsidó családban, amelyben fontos szerepet játszott a fotográfia – hangsúlyozta Kathleen Grosset, a kiállítás egyik francia kurátora a tegnapi sajtóbejáráson a budapesti Mai Manó Házban. Az 1920-as és 1950-es évek között Párizs egyik legnépszerűbb női fotográfusa volt. A később elfeledett fényképész munkásságát bemutató tárlat mától látható a Magyar Fotográfusok Házában.

Kultúra / 2023. Január 25. / 13:19

Nézőpont fekete-fehérben, avagy Köböl Vera rejtett „antennái" a valóságra

Köböl Vera fotográfus, tervezőgrafikus fekete-fehér képei nem akkor készülnek el, amikor az alkotó exponál, hanem akkor nyerik el végső formájukat és tartalmukat, amikor a néző a művekkel szembenéz és fölfedezi bennük: saját magát. Hiszen ezek a letaglózó képek végső soron rólunk szólnak: az időtlen létbe vetett véges életünkről. Köböl Vera Nézőpont című kiállításán jártunk a MERKAZ Héber és Izraeli Kulturális Központban.

Kultúra / 2023. Január 11. / 13:05

Nézőpont: Köböl Vera tárlata a gettó felszabadításának évfordulójára időzítve

A budapesti Héber és Izraeli Kulturális Központ ad otthont Köböl Vera tervezőgrafikus, fotográfus Nézőpont című kiállításának, amelynek megnyitója jövő héten csütörtökön, január 19-én, délután 6 órakor lesz az intézmény Paulay Ede utca 1. szám alatti székházában. A tárlat kurátora Tölgyesi Katalin, a kiállítást megnyitja Németh Gábor író, köszöntőt mond Niedermüller Péter polgármester, közreműködik Éliás Gábor gitárművész.

Kultúra / 2022. Október 21. / 12:53

A hét műtárgya: Leonard Freed fotói Kádár-kori széder-estékről

– Ezen a héten új szerzeményeket mutathatunk be: Leonard Freed, a Magnum fotóügynökség fotósának a Kádár-kori Budapesten készült felvételeit. Az 1979-ben és 1985-ben fotografált képeken feltűnnek Scheiber Sándor főrabbi, Schweitzer József főrabbi, Löwy Tamás rabbi és mások – tudhatjuk meg a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjából.