Címkék

film

Zsidó világ / 2023. Április 20. / 12:24

Jób lázadása – filmvetítés és beszélgetés a Bét Sálom zsinagógában

Volt egyszer egy zsidóság. Volt egyszer egy vidéki magyar zsidóság. A Jób lázadása arról ad képet, hogy miként éltek és miként haltak meg. Megismerhetünk egy olyan világot, amely része volt a társadalomnak, de 1944-ben eltűnt. A Bét Sálom filmklubjának vendége Petényi Katalin, a film egyik vágója, társforgatókönyvírója és Kabay Barna, a mű producere, társrendezője, társforgatókönyvírója.

Kultúra / 2023. Április 16. / 09:14

Egy erőszakkal kereszténynek nevelt zsidó fiú története Cannes-ban

– A 76. cannes-i filmfesztiválon csaknem kétezer benevezett filmből 19 versenyezhet az Arany Pálmáért – jelentette be Thierry Frémaux művészeti igazgató Párizsban. Köztük van az az olasz, Rapito című film, amely egy valós történetet dolgoz föl a 19. századból, amely arról a zsidó gyermekről szól, elszakítottak a családjától és megkereszteltek, hogy katolikusként nőjön fel.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 31. / 10:29

Elek Judit Rotterdamban: „Bízom benne, hogy Isten majd megbocsát nekünk"

A Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál átfogó, retrospektív sorozattal tiszteleg a 85 éves Elek Judit munkássága előtt. A tiszaeszlári vérvád történetét feldolgozó, 1990-es Tutajosok kapcsán a rangos Variety művészeti magazin elevenítette fel azt a kegyetlen jelenetet, amelyben bárányokat égetnek el elevenen. A kérdés: lehet-e a művészet érdekében állatokat kínozni?

Kultúra / 2023. Január 26. / 16:54

Kern András 75: Mától 3 napig a Filmio ingyen elérhetővé teszi a művész 3 filmjét

Január 28-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Kern András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, író, énekes, humorista, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A Filmio ebből az ünnepi alkalomból ingyen elérhetővé teszi január 26-tól 29-ig a színészlegenda legemlékezetesebb alakításait. Ünnepeljük együtt a születésnapos Kern Andrást a filmjeivel!

Hírek, lapszemle / 2023. Január 25. / 11:31

Bemutatták az Edith Bruckról szóló filmet, a premierre a pápa üzenetet küldött

A magyar, a vatikáni és az izraeli diplomácia is képviseltette magát a magyar származású holokauszttúlélő, Edith Bruck életéről készített új dokumentumfilm első vetítésén, melyet a római magyar kulturális intézetben tartottak tegnap este. Az alkalomra Ferenc pápa is üzenetet küldött. Edith Bruck a premier előtt az MTI-nek úgy nyilatkozott: az emlékezés mindig nagyon fontos, tegnap is az volt, ma is az, és holnap is az lesz, ezért folytatja a tanúságtételt.

Élet + forma / 2023. Január 16. / 16:36

Amire már régóta várunk: ezen a héten pénteken kezdődik a Fauda 4. évada

Az első három évad világsikert aratott, s óriási népszerűségre tett szert Magyarországon is, úgyhogy már nagyon várjuk az izraeli különleges terrorelhárító ügynökökről szóló Fauda negyedik évadát – annál is inkább, mert az új széria egyes részeit Budapesten forgatták. Az új Fauda ezen a héten pénteken, január 20-án kezdődik, szóval lesz miért és kikért izgulnunk a következő hetekben, elvégre a sorozatban Izrael biztonsága a tét.

Kultúra / 2023. Január 16. / 13:07

Kitűzték a jom kippuri háborúról szóló, Golda című film premierjét

Golda Meir miniszterelnök asszony áll a fókuszában annak az angol háborús filmdrámának, amelyben Helen Mirren alakítja a jom kippuri háború alatt kemény döntésekre kényszerült izraeli kormányfőt. Mint bejelentették: a Guy Nattiv által rendezett életrajzi filmet jövő hónapban a Berlinálén, a berlini filmfesztiválon mutatják be, míg a mű nemzetközi premierje idén augusztus 25-én lesz.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 09. / 20:25

Borsodi szülőfalujában emlékházat avattak Adolph Zukor tiszteletére

A Cukor Adolfként magyar zsidóként született, de Adolph Zukor néven világhírűvé vált amerikai producer, rendező születésének százötvenedik évfordulója alkalmából emlékházat avatott híres szülöttje tiszteletére a Borsod-Abaúj-Zemplénben lévő Ricse önkormányzata. Az ünnepségen többek között jelen volt Szabó István Oscar-díjas filmrendező, Koltai Róbert színművész, Farkas Bertalan űrhajós és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke.

Kultúra / 2022. December 07. / 17:18

Íme a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál díjnyertes filmjei

Az Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes című dokumentumfilm díszvetítésével és premierjével zárult le a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál. A záróeseményen dr. Bősz Anett főpolgármester-helyettes és Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke mondott beszédet. A zsidó és izraeli filmfesztivál történetében először díjakat is kiosztottak, cikkünkből kiderül a győztesek névsora.

Zsidó világ / 2022. November 29. / 17:16

Ne feledjék: holnap kezdődik a zsidó és izraeli filmfesztivál remek alkotásokkal!

Filmrajongóknak kötelező, mindenki másnak „kötelezően ajánlott" programsorozat a holnap kezdődő 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál. Hiszen olyan filmeket nézhetünk meg, amelyek itthon lényegében elérhetetlenek: a programban az idei év legjobb izraeli filmjei szerepelnek, és lesz még sok más remek alkotás. A vetítések helye a Puskin Mozi és a Művész, de az alkotások egy részét online is meg lehet tekinteni a Cinego révén.

Kultúra / 2022. November 28. / 09:43

Filmrajongók figyelmébe: Ronit Elkabetz-napot tartanak ma az IKI-ben

– Ronit Elkabetz az izraeli filmtörténelem egyik legkiemelkedőbb alakja. Nem véletlenül hivatkozott rá úgy a New York Times, mint az „izraeli Meryl Streepre”, míg más nemzetközi kritikusok Almodóvar-hősnőhöz hasonlították. Ronit színészi sokoldalúsága és elragadó szépsége emberek ezreit nyűgözi le a mai napig – írja az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) ajánlója. Tiszteletére ma délután 2-től az IKI-ben levetítik a Viviane Amsalem-trilógiát.

Hírek, lapszemle / 2022. November 19. / 21:17

December elején mozikban a Keleti Ágnesről szóló portréfilm

December 8-án kerül a magyar mozikba az olimpiák történetének legeredményesebb magyar női sportolójáról, a világ legidősebb élő olimpiai bajnokáról, Keleti Ágnesről szóló portréfilm Aki legyőzte az időt címmel Oláh Kata rendezésében. A film Keleti Ágnes egy évét követi végig a 100. születésnapjától a 101-ig, középpontjában a sportoló hétköznapjai, visszaemlékezései állnak – közölte a dokumentumfilmet forgalmazó Budapest Film Zrt.