Zsidó világbotrány Krakkóban: nem engedték be a zsidók a zsidókat a zsinagógába

2019. Július 02. / 10:50


Zsidó világbotrány Krakkóban: nem engedték be a zsidók a zsidókat a zsinagógába

Tele van a zsidó világsajtó a hírrel, hogy a helyi Chabad és a hagyományos zsidó közösség konfliktusa oda vezetett, hogy a zsidó híveket a zsidó vezetők kizárták a zsinagógából, ahol imádkozni szoktak. 


A krakkói Izaiak-zsinagóga, amely a város történelmi negyedében épült a 17. században, a lengyel rendszerváltás után újra hitközségi tulajdonba került, a helyi Chabad Lubavitch használta zsinagógaként, amíg, a közelmúltban, számos feszültség eredőjeként, pénzügyi vitába keveredtek a bérbeadóval, amely nagyon jelentős mértékben kívánta emelni a bérleti díjat. Ennek a konfliktusnak a következménye lett az, hogy a híveket nemrég kizárták a zsinagógából.

A lépés hírré vált messze Lengyelország határain is túl, sokan idézték azt a 90-en túli holokauszt-túlélőt, akit szintén biztonsági őrök akadályoztak meg abban, hogy részt vehessen a reggeli imán.

Az eset felháborította az ottani, a Bálint Házzal azonos minta szerint működő zsidó kulturális központot, a JCC-t is, a Krakkóban dolgozó Avi Baumol rabbit, aki blogbejegyzést közölt az estről a Times of Israelen, amelyet közösen jegyzett a Magyarországon és Lengyelországban egyaránt aktív sztárrabbival, Michael Paleyvel, ennyiben mi is érintettek vagyunk az ügyben.

Krakkóban zsidók nélküli zsidó reneszánsz zajlik, a zsidó vallás és kultúrák iránti intenzív érdeklődés tapasztalható az elmúlt bő másfél-két évtizedben.

A The Jerusalem Post és a The Times of Israel írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek