Zsidó világbotrány Krakkóban: nem engedték be a zsidók a zsidókat a zsinagógába

2019. Július 02. / 10:50


Zsidó világbotrány Krakkóban: nem engedték be a zsidók a zsidókat a zsinagógába

Tele van a zsidó világsajtó a hírrel, hogy a helyi Chabad és a hagyományos zsidó közösség konfliktusa oda vezetett, hogy a zsidó híveket a zsidó vezetők kizárták a zsinagógából, ahol imádkozni szoktak. 


A krakkói Izaiak-zsinagóga, amely a város történelmi negyedében épült a 17. században, a lengyel rendszerváltás után újra hitközségi tulajdonba került, a helyi Chabad Lubavitch használta zsinagógaként, amíg, a közelmúltban, számos feszültség eredőjeként, pénzügyi vitába keveredtek a bérbeadóval, amely nagyon jelentős mértékben kívánta emelni a bérleti díjat. Ennek a konfliktusnak a következménye lett az, hogy a híveket nemrég kizárták a zsinagógából.

A lépés hírré vált messze Lengyelország határain is túl, sokan idézték azt a 90-en túli holokauszt-túlélőt, akit szintén biztonsági őrök akadályoztak meg abban, hogy részt vehessen a reggeli imán.

Az eset felháborította az ottani, a Bálint Házzal azonos minta szerint működő zsidó kulturális központot, a JCC-t is, a Krakkóban dolgozó Avi Baumol rabbit, aki blogbejegyzést közölt az estről a Times of Israelen, amelyet közösen jegyzett a Magyarországon és Lengyelországban egyaránt aktív sztárrabbival, Michael Paleyvel, ennyiben mi is érintettek vagyunk az ügyben.

Krakkóban zsidók nélküli zsidó reneszánsz zajlik, a zsidó vallás és kultúrák iránti intenzív érdeklődés tapasztalható az elmúlt bő másfél-két évtizedben.

A The Jerusalem Post és a The Times of Israel írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
90 éve született Anne Frank
2019. Június 12. / 16:44

90 éve született Anne Frank

Megemlékezések
Ó, a Düki, hát ő nagyszerű ember volt!

Kommentek