Újabb magyarázatok a sávuoti tejes ételekre

2024. Június 11. / 09:35


Újabb magyarázatok a sávuoti tejes ételekre

Tegnap közöltük Hercz Dániel rabbi írását arról, hogy miért fogyasztunk a Tóraadás ünnepén tejes ételeket. A zsidó hagyomány gazdagságára jellemző módon más magyarázatok is vannak erre a szokásra. Ezeket osztjuk meg alábbi cikkünkben.

A rabbi által említetteken kívül további három magyarázat is van rá, hogy a zsidó hagyomány szerint miért fogyasztunk tejtermékeket, tejes ételeket, továbbá vajas, sajtos vagy túrós édességeket Sávuót, vagyis a Tóraadás ünnepén. De legalább mindegyik magyarázat nagyon szép… Igaz, nem lehet egyetlen okra vagy történelmi eseményre visszavezetni, hogy a tejes ételek miképpen kerültek összefüggésbe a Tóraadás ünnepével. 

Egyesek szerint azért, mert a Pészach ünnepén olvasott Énekek Énekében szerepel a tej is („Nyelved alatt tej van és méz.”).

Egy másik magyarázat szerint azért, mert mielőtt a Tórát a Szináj-hegyen megkaptuk volna, a zsidók még nem voltak kötelesek kósert tartani, és az első étkezés, amit a micvák kinyilatkoztatása után fogyasztottak, tejes volt. 

Megint mások azt mondják, hogy a héber „chalav”: חלב (tej) szó héber számértékével (40) van összefüggésben, és ez éppen annyi nap, amennyit Mózes töltött a Szináj-hegyen. 

Hag szameah!

(A Blog.judaicawebstore.com cikke alapján)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma öt éve halt meg Horváth Ádám rendező