Tegnap közöltük Hercz Dániel rabbi írását arról, hogy miért fogyasztunk a Tóraadás ünnepén tejes ételeket. A zsidó hagyomány gazdagságára jellemző módon más magyarázatok is vannak erre a szokásra. Ezeket osztjuk meg alábbi cikkünkben.
A rabbi által említetteken kívül további három magyarázat is van rá, hogy a zsidó hagyomány szerint miért fogyasztunk tejtermékeket, tejes ételeket, továbbá vajas, sajtos vagy túrós édességeket Sávuót, vagyis a Tóraadás ünnepén. De legalább mindegyik magyarázat nagyon szép… Igaz, nem lehet egyetlen okra vagy történelmi eseményre visszavezetni, hogy a tejes ételek miképpen kerültek összefüggésbe a Tóraadás ünnepével.
Egyesek szerint azért, mert a Pészach ünnepén olvasott Énekek Énekében szerepel a tej is („Nyelved alatt tej van és méz.”).
Egy másik magyarázat szerint azért, mert mielőtt a Tórát a Szináj-hegyen megkaptuk volna, a zsidók még nem voltak kötelesek kósert tartani, és az első étkezés, amit a micvák kinyilatkoztatása után fogyasztottak, tejes volt.
Megint mások azt mondják, hogy a héber „chalav”: חלב (tej) szó héber számértékével (40) van összefüggésben, és ez éppen annyi nap, amennyit Mózes töltött a Szináj-hegyen.
Hag szameah!
(A Blog.judaicawebstore.com cikke alapján)