Kőbe vésve: a Tízparancsolat a képzőművészetben és az irodalomban

2021. Március 16. / 19:16


Kőbe vésve: a Tízparancsolat a képzőművészetben és az irodalomban

A JCC Budapest – Bálint Ház és a Lakásszeminárium közös programsorozatot indít Lakásszeminárium Extra címmel, amelynek során a Tízparancsolatnak a művészetben való megjelenési formáit dolgozzák föl tíz részben. Az első parancsolatról szóló, internetes előadás március 17-én, szerdán délután 6 órakor kezdődik, közreműködik Halász Rita író és Visy Beatrix irodalomtörténész.


A 2018 óta működő Lakásszeminárium olyan előadás-sorozat és kulturális műhelymunka, amelyen alkalom nyílik együttgondolkodásra, tudásátadásra, több művészeti ág rugalmas és nyitott befogadására. A nevét onnan kapta, hogy a rendezvényeket otthonos, barátságos környezetben tartották egy magánlakás nappalijában. Hasonló hangulatot igyekeznek majd teremteni a JCC – Bálint Házzal való együttműködés során is, de egyelőre online formában, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát. 

A március 17-én, szerdán délután 6 órakor induló Lakásszeminárium Extra tíz részesre tervezett sorozata azt járja körbe, hogy miképpen jelent meg a Tízparancsolat különböző művészeti ágakban. A Lakásszeminárium megálmodói, Halász Rita író és Visy Beatrix irodalomtörténész lazán, frissen, merészen nyúlnak a halálosan komoly témákhoz, szabadon jönnek-mennek korszakok, irodalmi és képzőművészeti műfajok, stílusok között – egyedül a kőbe vésett törvények mozdulatlanok. Minden előadás egy-egy parancsolatot állít a középpontba, az első részben az első parancsolatról lesz szó. 

kv.jpg

A Tízparancsolat és a sorozat tíz témája:

1. Én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről.
2. Ne legyen más istened rajtam kívül!
3. Ne mondd ki hiába Istenednek, az ÚRnak a nevét.
4. Emlékezzél meg a szombat napjáról és szenteld meg azt!
5. Tiszteld apádat és anyádat!
6. Ne ölj!
7. Ne paráználkodj!
8. Ne lopj!
9. Ne tanúskodj hamisan felebarátod ellen!
10. Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod feleségét, se szolgáját, se szolgálóját, se ökrét, se szamarát, és semmit, ami a felebarátodé!  

A programra ezen a linken lehet jelentkezni. 

hk.jpgVisy Beatrix (balra) és Halász Rita (Fotó: Szarka Zoltán/Lakásszeminárium Facebook)

HALÁSZ RITA 1980-ban született Budapesten. Író, művészettörténész, tanár. A Szépművészeti Múzeum munkatársa. Első regénye Mély levegő címmel 2020 októberében jelent meg a Jelenkor Kiadónál. 

VISY BEATRIX PhD, (1974, Budapest) irodalomtörténész, kritikus, esztéta. Fő kutatási területei a Nyugat kora, Babits költészete és  Az európai irodalom története című munkája, valamint a fotó narratív esztétikája a 20. századi kortárs magyar prózában. Kritikusként 2011-ben indult a Holmiban, azóta rendszeresen publikál irodalmi folyóiratokban és az Élet és Irodalomban. 

(Címlapkép: a Tízparancsolat kőbe vésett, legkorábbi írásos nyoma)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek