Izraeli ortodox főrabbik engedélyezték a Zoom használatát széderestére

2020. Március 25. / 09:49


Izraeli ortodox főrabbik engedélyezték a Zoom használatát széderestére

Az internetes videókonferencia-hívásokat bonyolító Zoom szolgáltatás használatát – a vírusfertőzés veszélyére való tekintettel – az izraeli ortodox főrabbik megengedik az idei széderen. A kivételes intézkedésnek az a célja, hogy az egymástól elszakított családtagok legalább virtuálisan együtt ünnepelhessenek.

Elijahu Abergil rabbi, a jeruzsálemi rabbinikus bíróság vezetője tette közzé azt a responsumot, amely a Zoom szolgáltatás használatát engedélyezi az idei széderestére. A rabbik azzal a megszorítással engedélyezik az alkalmazást, ha a szolgáltatást futtató elektronikus eszközökön – okostelefonokon vagy laptopokon – a Zoomot még az ünnep bejövetele előtt bekapcsolják.

Ennek a lépésnek azért van jelentősége, mert a 19. században az elektromosság térnyerésével a rabbik megtiltották az elektromos eszközök használatát sabeszkor és más olyan ünnepeken, amelyeken a sabeszhoz hasonló szabályok érvényesek.

A rabbik azzal indokolták továbbá az engedményt, hogy sok zsidó családban nem tudják megtartani a szédert, ha legalább az interneten nem kapcsolódnak össze a távol élő családtagok, nagyszülők. Hozzátették: az alkalmazás használatának engedélyezése kizárólag erre a mostani széderre érvényes.

A rabbik döntése ellen más rabbik már azonnal tiltakoztak: Smuel Elijahu rabbi közölte, hogy mindazok, akik engedélyt adtak a Zoom használatára, „hibát követtek el”.

A The Jerusalem Post írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma 76 éve, hogy a nyilasok a Dunába lőtték Richter Gedeont
Hírek, lapszemle
Hogyan alakult ki a hanuka? – Ezt is megtudjuk az új Sófárból
Tudomány
Valóban a vallásuk miatt lettek sikeresebbek a zsidók?

Kommentek