Izraeli ortodox főrabbik engedélyezték a Zoom használatát széderestére

2020. Március 25. / 09:49


Izraeli ortodox főrabbik engedélyezték a Zoom használatát széderestére

Az internetes videókonferencia-hívásokat bonyolító Zoom szolgáltatás használatát – a vírusfertőzés veszélyére való tekintettel – az izraeli ortodox főrabbik megengedik az idei széderen. A kivételes intézkedésnek az a célja, hogy az egymástól elszakított családtagok legalább virtuálisan együtt ünnepelhessenek.

Elijahu Abergil rabbi, a jeruzsálemi rabbinikus bíróság vezetője tette közzé azt a responsumot, amely a Zoom szolgáltatás használatát engedélyezi az idei széderestére. A rabbik azzal a megszorítással engedélyezik az alkalmazást, ha a szolgáltatást futtató elektronikus eszközökön – okostelefonokon vagy laptopokon – a Zoomot még az ünnep bejövetele előtt bekapcsolják.

Ennek a lépésnek azért van jelentősége, mert a 19. században az elektromosság térnyerésével a rabbik megtiltották az elektromos eszközök használatát sabeszkor és más olyan ünnepeken, amelyeken a sabeszhoz hasonló szabályok érvényesek.

A rabbik azzal indokolták továbbá az engedményt, hogy sok zsidó családban nem tudják megtartani a szédert, ha legalább az interneten nem kapcsolódnak össze a távol élő családtagok, nagyszülők. Hozzátették: az alkalmazás használatának engedélyezése kizárólag erre a mostani széderre érvényes.

A rabbik döntése ellen más rabbik már azonnal tiltakoztak: Smuel Elijahu rabbi közölte, hogy mindazok, akik engedélyt adtak a Zoom használatára, „hibát követtek el”.

A The Jerusalem Post írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Holokauszt emlékfalat építenek Bécsben
2020. Június 23. / 10:20

Holokauszt emlékfalat építenek Bécsben

Élet + forma
Ez nekünk jó: napóra zsidóknak (is)
2020. Június 24. / 14:12

Ez nekünk jó: napóra zsidóknak (is)

Kommentek