Mit tegyünk Purimkor, ha közben vírus van: szokások, szabályok, kivételek

2021. Február 24. / 18:39


Mit tegyünk Purimkor, ha közben vírus van: szokások, szabályok, kivételek

A csütörtök este beköszönő Purimnak négy alapvető parancsa van és ezernyi vidám szokása, amelyeket csak részben tudunk idén megtartani. Talán azért, hogy a lelki megszabadulásra koncentrálhassunk. Még egy kicsit.

1.) Barátaink megajándékozása
Szép és teljesen korona-kompatibilis előírás: küldj ajándékot közvetítővel, legalább egy barátodnak. Legalább kétfél, azonnal fogyasztható ételt. Ha már nem lehetünk mind együtt, még egy nagyon picit, legalább üzenjünk: nem felejtettük el egymást. És legyen minden azonnal tapintható, ehető, közvetlen, hogy emlékeztessen minket, hogy már nem tart soká, nemsokára újra megöleljük egymást, eljön a fizikai közelség korszaka is. És akkor majd növekszünk még inkább az örömben. Mert most az öröm hónapjai jönnek, Ádár és Niszán, szabadságunk ideje.

2.) Ajándék a szegényebbeknek
Mindünknek van ezzel feladata: alig is vannak olyanok, akiknél nincsenek még szegényebbek. És az elmúlt évben, a legutóbbi Purim óta még sokkal többen lettek szegények. Legalább kettőnek kell adni, legalább annyit, amennyivel egyszer jóllaknak. És minél előbb, aki korán kezd segíteni, annak több ideje marad a további segítésre. Ez az időszak az öröm ideje általában, amiből nem maradhat ki senki. Most pedig az elszigeteltségen kívül az anyagi kiszolgáltatottsággal is foglalkoznunk kell. Gondoljunk vendéglátós, az idegenforgalomban dolgozó barátainkra, vagy azokra, akiknek nem volt hová visszahúzódniuk, mert nincs otthonuk – és így tovább. Soha nem volt még talán aktuálisabb ez a purimi előírás.

3.) Purimi lakoma
Igen, az kéne, hogy legyünk, együnk együtt. Ha most külön is eszünk, a szűk családdal, és, persze, külön is iszunk, akár annyit, hogy elfelejtsük a különbséget Hámán és Mordeháj között a bor hatására, legalább gyakoroljuk magunkat az örömben, a közeljövőre, amikor már együtt (l)eszünk újra. Nem árt az örömöt gyakorolni.

4.) Eszter könyvének felolvasása
A történet, amely a távolság, az elszigeteltség legyőzéséről is szól (lásd a Purim aktuális üzenetéről szóló írásunkat) este és reggel is elhangzik a zsinagógákban, most az online közvetítésekben, vagy ki-ki elolvashatja maga is. Azonkívül, hogy kötelező, érdemes is.

5.) Élni, játszani, viccelni és bulizni
Ne adjuk meg magunkat az apátiának, itt a tavasz végre, a többi meg majd megoldódik. Úgy, ahogy tehetjük, ahogy lehet, kövessük a Purim játékos szokásait, hiszen az ünnep arról is tanít, hogy az élet él és élni akar. Tessék beöltözni egymásnak, purimspielt rögtönözni, ünnepelni. A purimi szabadulást szörnyű napok előzték meg és mi most talán ezeknek a végén vagyunk. Ahogy Eszter királyné indult el az ismeretlenbe, úgy kell szembeszegeznünk most nekünk is a félelemmel a reményt. Az a fontos, hogy soha ne féljünk nevetni és játszani. Most a legkevésbé.

6.) Csütörtökön, addig, amíg be nem jön az ünnep, 
Eszter böjtjét tartjuk, hogy a megelőző napokra emlékeztessük magunkat. És lássuk, érezzük, hogy véget értek.

Boldog Purimot, boldog ünnepet!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek