Érdekli-e az időjárást a Tóra? Trendi ókor és klímaváltozás – Jó szombatot!

2021. Május 07. / 16:47


Érdekli-e az időjárást a Tóra? Trendi ókor és klímaváltozás – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 7 óra 45 perckor köszönt be hozzánk, a Királynő holnap este 8 óra 58 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. Ezen a héten a Behár-Behukotáj hetiszakaszokat olvassuk. Mindenkinek jó szombatot!

A kérdésre, hogy érdekli-e az időjárást a Tóra, mármint a Tóra törvényeinek a megtartása, a szöveg maga egyértelmű igennel felel: „Ha a törvényeim szerint jártok és parancsolataimat megőrzitek és megteszitek azokat, akkor megadom esőiteket az ő idejükben és a föld megadja termését, a mező fája megadja gyümölcsét.” (Mózes III, 26, 4). 

Ilyenkor szoktuk kissé zavarban érezni magunkat, mert bár az Örökkévaló Ég és Föld és az időjárás alkotója, a világról úgy tudjuk, hogy nem így rendezték be. Nem attól függ, lesz-e eső, lesz-e termés, hogy eszünk-e disznóhúst vagy harcsát (amit szintén tilos enni), a mi jámborságunk és az időjárás nyilvánvalóan függetlenek egymástól, mást feltételezni mágikus gondolkodás, ami nem csak a józan belátástól, de a zsidóság főáramától is idegen, a Tóra elutasítja a mágiát.

Akkor mi ez az összefüggés, amely még Izrael hitvallásában, a Smá Jiszráélben is megjelenik az istenfélelem és a klimatikus viszonyok között? Ha a kortárs világ egyik legfontosabb beszédtémájára, a klímaváltozás fenyegetésére gondolunk, ezek a kellemetlenül avítt, ókori megfontolások hirtelen nagyon is aktuálissá lesznek (azért nem szerencsés talán klímakatasztrófát írni, mert az ijesztgetés és hiszterizálás haszontalan és nem is rokonszenves verbális stratégiák).

A viselkedésünk, a felelősségünk mértéke és a világ, a klíma állapota között közvetlen összefüggés tűnik lenni: már az ókori szövegből is nyilvánvaló, hogy az eső például nincs tekintettel államhatárokra, tehát Izrael népének jutalma könnyen túlterjedhet Izrael földjén, a szomszédoknak is juthat a mi esőnkből, a zsidó hagyomány össze is köti ezt az ígéretet az Ábrahámnak adott ígérettel, hogy ő és gyermekei áldássá lesznek a föld minden családja számára, hívja fel a figyelmet Daniel Nevins, a New York-i Jewish Theological Seminary oktatója. Ez is fokozottan érvényesnek tűnik ma, amikor minden károkozás sokkal nagyobb kiterjedésűvé válhat, mint akkor, amikor a Tóra született.

Jól ismert elgondolása a zsidó szövegértelmezés hagyományának, hogy a Tóra igazságainak egy része a telő idő során mutatkozik csak meg, tárható fel, minden nemzedéknek fel kell fedeznie a maga Tóráját, amely már a Szináj-hegyi kinyilatkoztatás óta éppen és egyedül rájuk vár. Ránk, talán, többek között, ez a belátás is, hogy a klímaváltozás ellenében sem árt betartanunk az Örökkévaló törvényeit. 

Jó szombatot!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Magyar zsidó arcképcsarnok
Magyar zsidó arcképcsarnok: Perlott Csaba Vilmos (1880-1955)
Zsidó világ
Rabbivá avatták Bedő Viktóriát New York-ban

Kommentek