Lehetetlenséggel határos: azonos az aquincumi és jeruzsálemi mécses

2021. Május 10. / 13:12


Lehetetlenséggel határos: azonos az aquincumi és jeruzsálemi mécses

Kilenc évvel ezelőtt, 2012-ben a római Aquincum polgárvárosának falain kívül egy elképesztően ritka tárgyat találtunk: egy színházi maszkot ábrázoló, bronzból készült, kettészedhető bronzmécses jobb felét. Alig akartam hinni a szememnek, amikor egy ugyanilyen színházi maszkos fél mécses bal felének a fotója „jött velem szembe”. A tárgyat Jeruzsálemben egy feltáráson találták – írja Facebook-posztjában Lassányi Gábor régész.

Kilenc évvel ezelőtt, 2012-ben a római Aquincum polgárvárosának falain kívül egy elképesztően ritka tárgyat találtunk. Egy földbe süllyesztett hombár alján egy színházi maszkot ábrázoló, bronzból készült, kettészedhető bronzmécses jobb fele hevert. Hasonló, két darabból álló mécses mindössze néhány darab ismert a világ múzeumaiban és magángyűjteményeiben, pont ilyen darab pedig egyetlenegy sem. Pontos keltezése ezért igen nehéz. Valószínű, hogy a i. sz. 1–2. században készülhetett – így kezdődik Lassányi Gábor bejegyzése.

aq.jpgAz Aquincumban talált mécses (Forrás: Lassányi Gábor/Facebook)

S még elképesztőbben folytatódik: „Mindezek után alig akartam hinni a szememnek, amikor ma egy ugyanilyen színházi maszkos fél mécses bal felének a fotója »jött velem szembe«. A tárgyat Jeruzsálemben egy feltáráson találták. Mint az ásatás vezetője, Ary Levy elmondta, a mécsest egy olyan nagyméretű épületben találták, amelyet a Második Templom elpusztítása után emeltek egy korábbi széles, kikövezett zarándokút tetején.

A régész így fogalmaz: „a két mécses hasonlósága alapján szinte biztosnak gondolom, hogy ugyanabban a műhelyben készülhetett. És hogy milyen funkciója lehetett egy ilyen kettészedhető, de szétszedve is használható mécsespárnak? Azt gondolom, hogy egyfajta ajándéktárgy lehetett, amelyet a modern, kettétörhető szívekhez hasonlóan valamilyen alkalomra ajándékozhattak párban, bár ezt így bizonyítani nem hiszem, hogy tudom majd valaha". 

A leletek – amint az Bakos Ágnes és Tihanyi Bence, valamint Koby Harati egymás mellé szerkesztett fotóiból kiderül – valóban összeillenek:

m3.jpgBalra a jeruzsálemi, jobbra az aquincumi mécses

A felfedezésről beszámoló Telex.hu ezt írja: A két lelet első vizsgálatakor Lassányi és Levy megállapította, hogy pontosan azonos méretűek, ezenkívül a Magyarországon talált mécsesnek van egy összekötő nyílása, míg az Izraelben felfedezettnek van egy kiálló gerince, ami arra utal, hogy össze tudták kapcsolni azokat. 

„Kezdettől fogva világos volt számunkra, hogy ez a mécses külföldön, valamelyik európai országban készült, de nem tudtam elképzelni, hogy ilyen hihetetlen üzenetet fogok kapni. Az, hogy Magyarországon, egy olyan területen, amely akkoriban a Római Birodalom ellenőrzése alatt állt, van egy hasonló párja, lehetővé teszi, hogy sokkal mélyebben és szélesebb körben tekintsünk a kérdésre, mint vártuk” – mondta Levy.

(Címlapon: A Jeruzsálemben talált mécses. Forrás: Lassányi Gábor/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek