Kamenyec-Podolszkij: Nagyrészt nem is hontalanok voltak az ártatlanul kivégzett zsidók

2021. Szeptember 03. / 11:23


Kamenyec-Podolszkij: Nagyrészt nem is hontalanok voltak az ártatlanul kivégzett zsidók

A súlyosan törvénytelen eljárás elszenvedői legnagyobb részben nem hontalanok voltak, hanem magyar vagy más állampolgársággal rendelkező, menekültnek nem tekinthető személyek – hangzott el a kamenyec-podolszkiji tragédiáról rendezett tudományos tanácskozáson. Itt kiderült az is: az események feltárása a mai napig hiányos.


A kőrösmezői deportálások és a kamenyec-podolszkiji tömegmészárlás nyolcvanadik évfordulóján „Ne küldjenek egy idegen országba” címmel tartottak megemlékező konferenciát a Páva utcában. Stark Tamás történész előadásában kitért arra, hogy 1919 őszétől kezdve többször felvetődött a „galíciai zsidók” kitelepítésének terve, de pontosan senki nem fogalmazta meg, ki tekinthető hontalannak, korabeli szóhasználattal élve: „idegenhonos zsidófajúnak” – olvasható a Népszava cikkében Czene Gábor tollából.

A KEOKH (Külföldieket Ellenőrző Országos Központi Hatóság) által összegyűjtött, majd Kőrösmezőre internált körülbelül 18 ezer „hontalan” zsidót a magyar hatóságok először a magyar katonai közigazgatás alatt lévő Galíciába vitték, majd ezután tolták át őket a német fennhatóság alatt lévő Ukrajnába, hadműveleti területre. Az SS Kamenyec-Podolszkij közelében, 1941. augusztus 27-28-án, helyiekkel együtt közvetlen közelről leadott tarkólövéssel végezte ki a védtelen áldozatokat. A magyarországi áldozatok számát 10-14 ezerre teszik. Az események feltárása – olvasható az ismertetőben – mind a mai napig hiányos.

Gellért Ádám nemzetközi jogász, történész, a Clio Intézet társvezetője – aki mintegy 20 ezerre becsülte az 1941-ben elhurcoltak számát – állította, hogy a „súlyosan törvénytelen eljárás” elszenvedői legnagyobb részben nem hontalanok voltak, hanem magyar vagy más állampolgársággal rendelkező, menekültnek nem tekinthető személyek. A konferencián felidézték: Teleki Pál miniszterelnök is megígérte, hogy soha nem fognak túllépni a törvényes formákon. Gellért Ádám azt javasolta: mindenki legyen óvatos, ha ilyesmit hall egy közigazgatási vezetőtől vagy egy politikustól. A magyar történelemben sokszor elhangzott már hasonló kijelentés, és mindig tragédia lett a vége. 

A Népszava teljes cikke EZEN A LINKEN olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek