Egy kannabisz-származék segíthet a rák hatékonyabb gyógyításában

2019. December 05. / 13:34


Egy kannabisz-származék segíthet a rák hatékonyabb gyógyításában

Egy Izraelben kifejlesztett technika révén közvetlenül a daganatos sejtekbe juttathatók a sejtmérgek, elkerülve ezzel azt, hogy a kezelés során használt szerek az egészséges sejteket is károsítsák. A technika kulcsa egy kannabidiol molekula (CBD), amely a kendernövényből nyerhető ki. Azt eddig is lehetett tudni, hogy a kannabidiol nem pszichotikus és nem ártalmas, de most már azt is tudjuk: hasznos is. 


Alexander Binshtok professzor, a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatója és munkatársai dolgozták ki azt a technikát, amelynek révén sikerült kemoterápiás hatóanyagot a rákos sejtekbe juttatni úgy, hogy közben egészséges sejtek nem kaptak a dózisból. 

Az eljárás lényege a CBD molekula, amely a kannabisz egyik nem-pszichoaktív összetevője, s amellyel a kutatók „utat fúrtak” a rákos sejtek sejtfalán át. A professzor szerint az eljárás segíthet abban, hogy célzottan a rákos sejteket kezeljék a kemoterápiás eljárások során, így részint kevesebb sejtmérget kell használni, részint elkerülhető, hogy egészséges sejtek is károsodjanak. 

Alexander Binshtok szerint korai lenne konkrét előrejelzésekbe bocsátkozni, de a felfedezés vélhetően új utakat nyit a rákbetegségek gyógyításában, és az új módszerrel remélhetőleg jelentősen csökkenthetők lesznek a betegek szenvedései is. 

(Címlapképünkön: Alexander Binshtok. Fotó: Hadas Parush/Flash90)

(Az Israel21c.org cikke nyomán)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek