Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (55. rész) – Elek Zsuzsa

2021. Március 24. / 21:57


Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (55. rész) – Elek Zsuzsa

1939-ben, az első két zsidótörvényt követően az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) – a Pesti Izraelita Hitközséggel szoros együttműködésben – a fellépési lehetőségeiktől, kenyerüktől megfosztott zsidó művészek számára létrehozta a Művészakciót. Ebben a nagysikerű kezdeményezésben 1944. március 19-ig 550 színész, énekes, zenész, táncos, festő, szobrász, író jutott lehetőséghez és szó szerint éltető levegőhöz.

E hasábokon időről-időre bemutatok egy-egy művészt az akkor és ott fellépő, kiállító szereplők közül.

A Szentesi Napló 1940. október 1-én nagybetűs címmel közölt egy „szenzációs” hírt: „Elek Zsuzsa színinövendék öngyilkosságot kísérelt meg Budapesten.” A hír közlését ezen a helyen az tette érthetővé, hogy Elek Zsuzsa Szentesen született 1922-ben. Az öngyilkossági kísérletről – amelynek oka a Színművészeti Kamaránál tett vizsga sikertelensége volt – másnap vallott ugyanitt a művésznő:

Elek Zsuzsa OSZMI Archivum.jpg

„Nem bántam meg az öngyilkosságot. Elbuktam a vizsgán, most egy évig várhatok és én már 19 éves elmúltam. Nincs pénzem házbérre sem. Semmim sincsen. Még csak reményem sem a jövőre…”

Elek Zsuzsa korábban Rózsahegyi Kálmán színiiskolájába járt és az 1937-es vizsga-előadást követően azonnal leszerződtette a Teréz körúti Színpad. Két hónap múlva az évadnyitó műsort ismertetve a Pesti Napló így dicsérte az ifjú színésznőt: „… feltűnt a színház új tagja, Elek Zsuzsa, friss fiatalságával és tehetségével”.

A Teréz körúti Színpadon játszott a következő évben is, vidám műsorok, kabaré előadások sikeres szereplője volt. Erre utaltak a korabeli lapok rövid kis kritikái, példaként: Esti Kurir, 1938. április: „… Elek Zsuzsa játszik sikerrel érdekes és gazdag szerepet”, Újság , 1938. május: „az egyre fejlődő, igen ügyes Elek Zsuzsa.

Elek Zsuzsa Színházi Élet 1938. 19.jpg

1938 nyarán egy furcsa közjátékról tudósított a 8 órai újság . Egy angol artista impresszárió felfigyelt az egyik pesti strandon arra a jelenet-sorozatra, amelyben Elek Zsuzsa (aki úszásban ifjúsági bajnokságot is nyert) „társaságát a víz alatti mutatványaival szórakoztatta. Szteppelt a medence fenekén, klasszikus táncokat lejtett és drámai jeleneteket rögtönzött egymagában.” Az ügynöknek tetszett a szám és szerződést kínált londoni turnéra. Ha pontosak voltak is az újság értesülései, az elképzelés nem valósult meg.

1938 decemberében a Szentesi Napló tudósított arról, hogy Elek Zsuzsát nem vették fel a Kamarába. Így 1939-ben és 1940-ben már nem a színházi hírek adtak hírt Elek Zsuzsáról, „csupán” előadóestek hírei, így például a Pesti Izraelita Hitközség ifjúsági csoportjai által rendezettek szereplőjeként lehetett olvasni róla. Megkezdődtek fellépései az OMIKE Művészakcióban is. A Kamarai felvételi vizsga sikertelenségét követte később, 1940 őszén az említett öngyilkossági kísérlet. Kimaradt egy év a híradásokból, az első új hír 1941. decemberi keltezésű, amikor a Népszava előzetesen egy 1942. januári Zsolt Béla-matiné szereplői között tüntette fel a nevét.

Az OMIKE Művészakció vidám előadásain 1942-43-ban folyamatosan fellépett. 1943-ban részt vett – dizőzként – az újonnan nyílt Kamara Varieté műsoraiban is.

elek-zsuzsa-1942. február - 9.jpg

A háború után, 1945 végén a Vidám Varieté színpadán lépett fel, majd következett a Kamara Varieté 1946-ban.

Elek Zsuzsa Színház 1946. január 9_.jpg

Ezekből az évekből beszélni kell második házasságáról, annak sajátos körülményei miatt. Így számolt be erről A Reggel 1948 áprilisában:

„A HÉT HÁZASSÁGI HÍRE: Nádassy László, a népszerű kabarészerző szerdán veszi feleségül Elek Zsuzsát, az ifjú bronzhajú színésznőt, aki két esztendővel ezelőtt még Nádassy – anyósa volt. Elek Zsuzsa ugyanis Nádassy elvált felesége édesapjának elvált felesége. (Kicsit komplikált, nem?)”

A következő években sokfelé játszik, nem túl jelentős szerepeket: Fővárosi Víg Színház, Ifjúsági Színház Kamara Színháza, Artista Varieté, Bartók Színpad, vidéki szereplések az Országos Rendező Iroda „csapatában”.

Elek Zsuzsa Szivárvány 1947. március 8.jpg

1969 decemberében, 47 évesen hunyt el.

Képek:

1) PIM-OSZMI fotótár
2) Színházi Élet 1938. 19 (Terézkörúti Színpad: Virágvasárnap)
3) Művészakció 1942. február 9. Műsorfüzet
4) Pataky Istvánnal Színház 1946. január 9.
5) Portré. Szivárvány 1947. március 8.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek