Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (20. rész) – Pallós Tivadar és a Pallos Ladies

2020. Július 02. / 13:46


Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (20. rész) – Pallós Tivadar és a Pallos Ladies

1939-ben, az első két zsidótörvényt követően az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) a Pesti Izraelita Hitközséggel szoros együttműködésben a fellépési lehetőségeiktől, kenyerüktől megfosztott zsidó művészek számára létrehozta a Művészakciót. Ebben a nagysikerű kezdeményezésben 1944. március 19-ig 550 színész, énekes, zenész, táncos, festő, szobrász, író jutott lehetőséghez és szó szerint éltető levegőhöz.

E hasábokon időről-időre bemutatok egy-egy művészt az akkor és ott fellépő, kiállító szereplők közül.

Pallós tivadar-1.jpg

A Film Színház Muzsika 1958 januárjában tudósításban számolt be arról, hogy 350 sanzon kiadatlan kottájára bukkant, egy 1950-ben elhunyt zeneszerző hagyatékában az özvegye. A zeneszerzőt Pallós Tivadarnak hívták.

1903 nyarán „szimfónia hangversenyek megrendezésére került sor a Szt.-Lukácsfürdő dunaparti nagyvendéglőjében” számolt be a Budapesti Napló . A műsoron Wágner, Liszt, Weber szerzeményei mellet műsorra került az akkor 16 éves Pallós Tivadar egy darabja is. A fiatal művésznövendék innentől sokat szerepelt zongorajátékával és zeneműveivel egyaránt. Egyidejűleg tanított is, mint énekkorrepetitor. 1912-től már úgy hirdethette magát, mint zeneszerző és zongoraművész.

Pallos Ladies Labriola Színház.jpg

1919–1926 között az Andrássy-úti Színház karmestere volt. Operaparódiákat, vígoperarevüt, operettet, énekes bohózatokat írt Zágon István, Balassa Emil, Békeffi László és Harsányi Zsolt librettóira. Sanzonjait előadta Németh Juliska, Ilosvay Rózsi, Berky Lili, Gózon Gyula. Kupléi színvonalas és ötletgazdag zeneszerzőre vallanak. 1928-ban a müncheni Deutsches Theater zeneigazgatójaként dolgozott. A németországi vendégeskedés után megint Budapest következett, szerzeményeit több színház is játssza folyamatosan.

Pallos ladies 1933k_ Szabó Ilonka_cikk-3.jpg

1932 augusztusában számos napilap számolt be a Labriola-színház megnyitásáról. (Ez a revüszínház a mai Erkel Színház épületében nyílt meg.) A nyitóelőadás műsorszámai közül kiemelték a lapok a Pallos Ladies női énekegyüttes fellépését. Az öt gyönyörű énekesnő szenzációs énekesszámát a rádió is közvetítette. A kvintett tagjai eredetileg más és más nemzetiségű énekesnők voltak, akikkel korábban Pallós Tivadar bejárta Európát.

1933-tól az eredeti énekes szereplőket fokozatosan magyar énekesnőkkel cserélte le Pallós Tivadar. Az együttes ekkori, új tagjait csak részben sikerült azonosítani. 1933 őszén tagja volt Adorján Mária, aki később a Király Színház tagja volt és nevével később az OMIKE Művészakció énekesei között lehetett találkozni. Tagja volt zeneakadémiai vizsgái után Szabó Ilonka operaénekesnő, akinek 1945. januári halálát a mai napig rejtély övezi. Énekelt az 1934-ben újjászervezett együttesben Osváth Júlia, mielőtt az Operaház tagja lett. Majd megint változott az összetétel, az operaénekessé előlépett tagok közé új, zeneakadémiát végzett fiatal énekesnők kerültek, de az együttes háromtagúra fogyott.

Pallós Ladies új.jpg

Pallós Tivadar 1940–44-ben az OMIKE Művészakció karmestere. Zeneszerzője volt az ott bemutatott Szabolcsi Lajos: A király gyűrűje és Harmath Imre: Békebeli béke című daraboknak is. Ezeken kívül számos, Nagy Endre, Török Rezső, Emőd Tamás és a kor többi költője által írt verset zenésített meg. A Művészakció keretei közé kényszerült Pallós Tivadar sokadszorra ujjászervezte a Pallos Ladies együttest. 1940 őszén mutatkoznak be vokáltrióként, 1941 tavaszán pedig a Dybuk című színmű előadásai előtt léptek színpadra a Goldmark-teremben. Tagjainak nevét is ismerjük: Darvas Ibolya, Somogyi Piroska (mindketten az Operaházban folytatták fellépéseiket a felszabadulás után) és Surány (esetleg Surányi) Erzsébet, akinek azonosítása még várat magára.

Végül álljon itt egy hosszabb idézet, amely a Prágai Magyar Hírlapban jelent meg 1935 júliusában:

Pallos Ladies_Osváth J Szabó Ilonka_Pallos Tivadar_001.jpg

„A budapesti Fészek-klub, szombatonkénti művészest. A pódium egyszerre megszínesedik, három fiatal lány lép a feszülten figyelő közönség elé: Pallós Tivadar, a neves budapesti zeneszerző és énektanár csoportja vagy, ahogy Európa-szerte ismerik már a híres együttest a Pallós-lédik (...) A zongoránál maga Pallós mester ül és elkezdődik a produkció. Kezdődik egy pompás spanyol tangóval, hogy azután egy simogató Strauss-valzerben olvadjon föl s végül egy pattogó magyar csárdásban tüzesedjék.”

A sorozat korábbi részei / IDE KATTINTVA olvashatók

Képek:

1 / Pallós Tivadar Színházi Élet, 1932. 10. 60.
2 / A Labriola Színház megnyitásának prospektusa
3 / Pallos Ladies. Osváth J. felvétele, 1933. Magyar Állami Operaház Emlékgyűjteménye
4, 5, 6 / A Pallos Ladies tagjai az OMIKE Művészakcióban: Darvas Ibolya, Surány Erzsébet, Somogyi Piroska. (Az utóbbi egy 1930-as felvételen, amely A mosoly országa operaházi bemutatóján készült. Hogy melyik Somogyi Piroska a színpadon lévő szereplők között, az még válaszra vár.)
7 / Pallós Tivadar és a Pallos Ladies. Osváth J. felvétele, xxx. Magyar Állami Operaház Emlékgyűjteménye

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek