Az emlék áldássá válik: hat éve ment el Deutsch Róbert

2021. Augusztus 10. / 10:59


Az emlék áldássá válik: hat éve ment el Deutsch Róbert

Deutsch Róbert a hagyományos zsidóság vallási eszményének hiteles képviselője volt, úgy élt, ahogy tanított, és éppen ezért tudott nyitottnak is mutatkozni indokolt esetben. Neki nem a látszat megőrzése volt fontos, ahogy híres áldásunkban, neki a Tóra előírásai az életet, az életét jelentették.

A Bethlen téri körzet, amelynek nem csak megőrizte, de formálta is az arculatát, elsősorban ezt jelentette, hiteles hagyományőrző zsidóságot hívei számára. Fellépése, kiállása, harcai ezt óvták, és azok is, akik máshogy és máshol keresték a választ a modern vallásosság kérdéseire, respektálták komolyságát, azt, hogy egész személyiségével felelt azért, amiben hitt. Ezért volt jóformán egész aktív életében reprezentatív funkciókban, mert amit ő mondott, annak súlya volt, tekintélye. 

Halála, viszonylag kis időbeli távolságban Schweitzer főrabbi, Domán főrabbi halálától, korszakot zárt le, akkor is, ha ő elviselhetetlenül fiatalon érkezett meg az Eljövendő Világba. Még ma is csak 65 éves volna. Áv havában ment el, a gyász és vigasztalás havában, amely átvezet már az önismeretszerzés, önmagunkba mélyülés nagy idejéhez, Elul havához és az őszi ünnepekhez, közeledik a sófárok felharsanásának napja és nekünk az ő halálozási évfordulója az első figyelmeztetés.

A vigasz pedig az, hogy fennmarad a neve Izrael közösségében, Deutsch Péter, a fia, közösségünk fiatal, mindenkinek szót érteni képes, szelíd, bölcs és mosolygós rabbija révén, aki úgy követi rajongva szeretett édesapja szellemét, hogy ő is azt teszi, amiben hisz, nem feledve édesapja tanításait ő is a maga útját járja, és az ő útjai is a Tóra útjai.

Deutsch Róbert emléke eleven marad és áldássá válik Izrael közösségében, a magyar zsidók körében, hálás hívei továbbadják, amit tanultak Tőle, fia viszi tovább a Bethlen-téri közösséget új korszakokba, inspirációja, mint mindenkié, aki hozzánk tartozott, hatni fog bennünk és közöttünk.

Amíg el nem jön, aki enyhet ad minden szenvedésre, vigaszt minden fájdalomra és feltámasztja a halottakat. 

Jöjjön el minél előbb, még a mi napjainkba.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Rumbach: „Piros Pont” a vizuális tervezőknek
Kultúra
Kaddis minden üldözöttért
2021. Augusztus 31. / 11:27

Kaddis minden üldözöttért

Kommentek