Tűz pusztított a zuglói zsinagógában

2016. Október 25. / 21:44


Tűz pusztított a zuglói zsinagógában

Tegnap éjjel tűz ütött ki a Budapesti Zsidó Hitközség zuglói zsinagógájában. Személyi sérülés nem történt, az épület azonban súlyosan megrongálódott és a zsinagóga Tóraszekrénye, benne mindhárom Tóra, táleszek, imakönyvek is elégtek. Azt, hogy pontosan mi okozta a tüzet, egy immár zajló vizsgálat hivatott felderíteni.


A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) minden szükséges segítséget megad, hogy a zuglói közösség minél előbb újra használatba vehesse a zsinagógát, hogy a súlyos tűzkárokat szenvedett épület ismét a helyi hitélet központjaként működhessen.

zugl___1.jpg

A tűz kialakulásának okát egyelőre nem tisztázták, a vizsgálatok után derül ki, hogy mi okozhatta az épületben kitört tűzet. Jelenleg úgy tűnik, hogy elektromos meghibásodás, és nem külső körülmény okozta a lángok kialakulását.

***


A Thököly úti villát a 20. század elején építettek át ortodox jellegű zsinagógának
. A főváros legnagyobb kerületének öt zsinagógájából ez az egy maradt fenn, amely egyúttal az ország „legnagyobb mártíremlékműve”, mivel a holokauszt idején a szemben lévő nyilasházból ide kísérték át az elfogott, megkínzott zsidókat, és a pincében, illetve a templomhelyiségben tarkón lőtték őket.

A zuglói, egy hatalmas hagyományokkal, és történelmi múlttal rendelkező zsinagóga, amelynek imakönyvei, valamint Tóratekercsei is felbecsülhetetlen eszmei értékkel bírtak. A tűz nem csupán a papírt, de a benne lévő valamennyi tanítást, és a pergamenekben rejtőző múltat is elpusztította.


***

Fogjunk össze, segítsünk együtt. „Ha most nem, hát mikor?”

Adományait a Budapesti Zsidó Hitközség- Zuglói körzet OTP banknál vezetett
11784009-20207852 számlaszámlájára ajánlhatják fel. Kérjük, hogy a közlemény rovatba írják be: adomány

IBAN: HU11117840092020785200000000
SWIFT: OTPVHUHBmazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Sófár a
promenádon
2021. Szeptember 11. / 20:48

Sófár a promenádon

Mazsihisz hírek
A brit kormány különmegbízottja a Mazsihisz elnökénél

Kommentek