Maja méhecske helyett, Zsidongó

2009. Szeptember 03. / 20:52


Maja méhecske helyett, Zsidongó

Németh Klára


Verő Bán Linda a Frankel Leó utcai zsinagóga rebbecenje és a Zsidongó könyvek szerzője valami egészen újat hozott létre a magyar gyermekirodalom berkein belül.Hogy jutott eszébe, hogy gyerekeknek írjon?

Az írásra nem régi írói ambíciók vettek rá. A könyveket egy hiány pótlása céljából kezdtem el írni, mivel magyar nyelven eddig nem jelentek meg kifejezetten gyerekeknek szóló könyvek a zsidó ünnepekről és hagyományokról. Munkám során sok kisgyermekes zsidó családdal találkoztam az utóbbi években a Frankel Leó utcai zsinagóga közösségében, és gyakran szóba került a zsidó gyerekirodalom hiányát.

Miből merített ihletet a történeteihez?

A zsidóság oktatásával még régebb óta foglalkozom. Sok anyagot sikerült összegyűjtenem az évek során, amiket most felhasználok a könyvekhez. Ezeket persze nagy feladat olyan formába önteni, hogy az megragadja a gyerekek fantáziáját és elnyerje tetszésüket. A saját gyerekeimen látom, mi az, ami tetszik egy gyereknek, ez alapján formálom a könyv jellegét

Fontosnak tartja a gyermekek életében a vallási nevelést, zsidó identitás megteremtését?

Elég furcsa lenne, ha nem tartanám fontosnak, hiszen ez életem szakmai kihívása. A családok nagy része, akik megveszik a Zsidongó könyveket nem a vallási előírások szerint él, és nem célom ezen változtatni. Nagyon odafigyelek arra, hogy ne egy olyan vallásos életmódot mutassak be a könyvemben, amilyet csak nagyon kevesen élnek Magyarországon. Sokkal inkább igyekszem bemutatni azokat a zsidó hagyományokat, melyek sokak számára fontosak, elérhetőek és a zsidó identitásuk részét képezik. Sok szülő szeretné megismertetni gyermekeit a zsidó ünnepekkel és tradíciókkal. Nekik írom könyveimet.

Miért Zsidongó? Honnan jött az ötlet?

A Zsidongó név hosszú töprengés eredménye. Először a Zsidongó honlapot kezdtem el, de sajnos anyagi okok miatt nem tudtam befejezni. Ennek ellenére ma is sokan látogatják, főleg a rajta található hanganyagok miatt.

Hogy talált rá az illusztrátorra?

Petényi Tibort - aki a könyveket illusztrálja, egy ismerősöm ajánlotta. Azóta is hálás vagyok érte. Eleinte szkeptikus voltam, mert úgy gondoltam, ha valaki egyáltalán nem ismeri a zsidóságot, nem tudja megfelelően ábrázolni sem. Tévedtem. Rajzait imádják a gyerekek és a felnőttek egyaránt. Már örülök neki, hogy Tibor nem ismerte a zsidó vallás hagyományait, mert munkáiban nyoma sincsen azoknak a sztereotípiáknak, melyek a zsidó illusztrációk nagy részét jellemzik világszerte. Képeket, leírásokat, magyarázatokat szoktam adni neki az adott témához, leírom, milyen rajzra gondolok, aztán ő „zsidongósítja”.

A címlapon Verő Bán Linda a könyv szerzője látható

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek