Izrael első kémiai Nobel-díjas tudósa a szegedi zsinagógába látogatott

2022. Április 07. / 16:07


Izrael első kémiai Nobel-díjas tudósa a szegedi zsinagógába látogatott

Szerző: Kácsor Zsolt

A szegedi zsinagógába látogatott tegnap Aaron Ciechanover izraeli biológus, a Zsidó Állam első kémiai Nobel-díjas tudósa, akit Kendrusz Attila rabbijelölt kalauzolt a templomban. Érdekességképpen említsük meg, hogy a szegedi zsinagógának idén ő volt a második Nobel-díjas látogatója, hiszen a közelmúltban megtekintette az épületet Gérard Mourou francia fizikus is.  

Egy most zajló szegedi orvosbiológiai kongresszuson tartózkodó Aaron Ciechanover izraeli biológus tegnap látogatást tett a helyi zsinagógában. A világhírű tudóst – aki 2004-ben kapott kémiai Nobel-díjat, Izrael történetében az elsőt – a templomban Kendrusz Attila rabbijelölt, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője kalauzolta a templomban. 

Kendrusz Attila a tudósról azt mondta: Aaron Ciechanover kedves és közvetlen ember, aki olyan egyszerűen és hétköznapian viselkedik, hogy senki meg nem mondaná róla, hogy egy Nobel-díjas, a tudományban világszerte ismert tudósról van szó. Elmondta azt is: Aaron Ciechanover saját kérése volt, hogy szeretné megnézni a szegedi zsinagógát.

277759926_10221175421963438_7684947508587353376_n.jpgAaron Ciechanover Nobel-díjas tudós Kendrusz Attila társaságában (Fotók: Hegyi Péter)

Idén egyébként ő volt a második Nobel-díjas tudós a szegedi zsinagóban: a közelmúltban megtekintette az épületet Gérard Mourou is, aki 2018-ban kapott fizikai Nobel-díjat. A francia tudós a felesége, valamint Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Sylvie Retailleau, az Université Paris-Saclay elnöke és Sandrine Lacombe, az Université Paris-Saclay nemzetközi ügyekért felelős alelnöke társaságában csodálta meg az épület szépségét. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Magyar zsidó arcképcsarnok
Magyar zsidó arcképcsarnok: Komjádi Béla (1892-1933)

Kommentek