Heisler: Kezdjük meg a közös munkát!

2013. Június 29. / 22:15


Heisler: Kezdjük meg a közös munkát!

MAZSIHISZ


Heisler Andrást választotta elnökévé a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közgyűlése csütörtökön, a most megválasztott elnök 2003 és 2005 között már volt a Mazsihisz elnöke. Heisler András a szavazás során 107 szavazatból 59-et szerzett meg az első fordulóban, így nem volt szükség a második kör megtartására.


heislerandr__s_bek__sz__n__.jpg
Fotó: Kallos Bea / MTI

Alábbiakban a régi új elnök a közösséghez intézett beköszönő gondolatait olvashatják:


Volt már ilyen elnöke a MAZSIHISZ-nek? Mert miután a Közgyűlés megválasztott elnöknek, meg sem köszöntem a bizalmat.

Nem ragadtam magamhoz a mikrofont, nem mondtam, hogy köszönöm mindenkinek, aki rám szavazott, hogy köszönöm azoknak is, akik nem rám szavaztak, hogy milyen szép a demokrácia, különösen szép a győztes ablakából, hogy mindenkinek az elnöke szeretnék lenni, hogy mindenkivel együtt szeretnék dolgozni, hogy közösen kell megoldanunk a feladatainkat, hogy milyen fontos a vidék zsidósága, hogy az öregek, hogy a fiatalok, hogy az oktatás meg a szociális háló, hogy az óvodától az egyetemig, hogy milyen fontos számomra a zsinagóga központúság.

Nem mondtam el, hogy a rabbikarra szeretnék támaszkodni, hogy nyugalmat, békét kell teremtenünk, hogy meg kell állnunk a lejtőn, hogy elkezdődhessen a szorgos munka, amiben mindenkire számítok, meg hogy igazi demokrata vagyok.

A bizalommal élni és nem visszaélni szeretnék.

Nem mondtam el azt sem, hogy nincs küldetéstudatom, de van közösség iránt érzett felelősségem, hogy a sok támogató szavazat erőt és legitimitást ad …, nem, ilyen még nem volt, hogy a győztes jelölt ne szólalt volna meg. Minden választást követően a megválasztott régi-új elnök elmondta mindig saját sémáit. Ki röviden, ki hosszan, ki patetikusan, ki pragmatikusan.

A csütörtökön délután megkezdett, s a késő estébe nyúló maratoni választási közgyűlés viszont nagyon elhúzódott. Nem emlékszem olyan korábbi estre, hogy este tíz után éhségtől szédelgő küldöttek keresgélték volna a kínáló asztalokon a maradék szendvicseket.

Különleges helyzetek, különleges reakciókat kívánnak.

Frissen megválasztott elnökként, fáradtan, de komoly ambíciókkal, éhesen, de tele közlési vággyal néma maradtam. Az elgyötört küldöttek látványa visszafogottságra sarkallt. Csendben kellett maradnom.

Pedig lett volna mit mondani, hiszen sok dologban kell a jövőben változtatnunk. Nem vagyok naiv, pontosan tudom, a MAZSIHISZ ebből a szempontból olyan, mint egy csatahajó. Könnyebb elsüllyeszteni, mint elfordítani. Aki azt hiszi erre egyedül is képes, hatalmasat téved. Ebben egyedül mindenki elbukik. Az elnöknek, a vezetőségnek, a rabbiknak, a közgyűlés tagjainak és a menedzsmentnek együtt, egymásra támaszkodva kell dolgozni jövőnkért.

De a felelősség is közös!


Egy dologban azonban már most mindenki biztos lehet: elnökként azért is küzdeni fogok, hogy ne legyen sehol még csak kicsi csalás, kicsi korrupció sem! Sem kicsiben, sem nagyban, sem vidéken, sem a Síp utcában – régi vágyam, hogy a „sípucca” megszűnjön fogalom lenni, s kizárólag Erzsébetváros egy szűk, hangulatos utcácskáját jelölje.

Széthúzás helyett összetartást, gyűlölködés helyett szeretetet, tudatlanság helyett tudást szeretnék.

Építsünk együtt olyan MAZSIHISZ-t, ahol zsidó társaim a saját maguk által formált, autonóm és jól működő intézményeink révén képesek megélni zsidó öntudatukat, zsidó közösségi életüket és igen, a zsidó szolidaritás élményét.

Olyan szervezetre van szükségünk, amelyik igazi felelősséggel dolgozik a hazai zsidóságért, amelyik képes elhárítania az ernyőszervezet teljesítményét gyengítő működési zavarokat.

Kezdjük meg a közös munkát!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek