És tudjátok nevét az árvaságnak? Jane Haining embermentő a holokauszt idején

2016. Augusztus 16. / 13:45


És tudjátok nevét az árvaságnak? Jane Haining embermentő a holokauszt idején

Jane Haining nem hagyta el a rá bízott lányokat és nem hagyta el, követte azt, akiben hitt, Jézust, őt követte egészen Auschwitzig.


Skóciában született és nőtt fel, mélyen vallásos, protestáns családban. Édesanyját öt éves, édesapját húsz éves éves korában veszítette el: jól ismerte az árvaság, az elhagyatottság tapasztalatát. 35 évesen, 1932-ben érkezett Budapestre, az 1841-ben alapított Skót Misszió munkatársaként, amelyet nem utolsósorban azért hoztak létre, hogy térítsen a zsidók körében. A Misszió iskolájában együtt tanultak zsidó és keresztény lányok, akik jórészt Jane Haining felügyeletére voltak bízva.

Távoli rokona, Lynley Smith új-zélandi író szerint, aki immár magyarul is olvasható könyvet írt életértől (A missziótól a mártírságig, Budapest, Helikon, 2014), Jane Haining nagyon megszerette Magyarországot, és a küldetését is megtalálta itt, úgy tervezte, hogy itt fogja eltölteni az életét Éppen otthon volt látogatóban, amikor kitört a második világháború és ő azonnal visszautazott a biztonságos Skóciából Magyarországra.

Hiába szólították fel még a német megszállás után is, hogy térjen haza, mert nincs többé biztonságban Magyarországon, ő azt felelte, hogy ha a békésebb időkben a gyerekek mellett volt, most még inkább itt van a helye velük. Még a megszállás első heteiben, áprilisban letartóztatják, kémkedéssel vádolják, Kistarcsára, majd Auschwitzba kerül, itt is hal meg, valószínűleg 1944. augusztus 16-án, ma 72 éve.

Író rokona szerint az evangéliumot követő elszánt, erős akaratú, ugyanakkor szerény, visszahúzódó ember volt, aki nem dokumentálta az életét, még leveleket sem nagyon írt Budapestről Skóciába. Ezért volt nehéz feladat megírni fiktív naplóját, az ő saját perspektívájába képzeletben belehelyezkedve mutatni meg életét, amelyre hosszú időre rátelepedett a teljes feledés.

Igen, elszánt volt és szerény, azt tette, amit hite szerint tennie kellett. Nem mérlegelt mást, mint az evangéliumok tanítását és talán még saját tapasztalata segítette az árvaságról.

Immár majdnem két évtizede a Világ Igazai között tartatik számon, a pesti rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti része az ő nevét viseli 2010 nyara óta. És mi, magyar zsidók sem felejtjük el Miss Jane Haininget.

Kapcsolódó írásunk:
Könyvajánló: A missziótól a mártírságig – Jane Haining élete

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
A szorongás átka és a hit – Jó szombatot!