A magyarországi németek körében sem kedvelt a Szabadság téri emlékmű

2014. Február 11. / 10:54


A magyarországi németek körében sem kedvelt a Szabadság téri emlékmű

Meggyőződésünk, hogy a zsidóság tragédiájára való méltó emlékezés csak a zsidó szervezetekkel történő egyeztetés és közösen kialakított konszenzus eredményeként lehetséges – fogalmazott Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának vezetője.A németek önkormányzatának vezetőjét levélben kereste meg Heisler András, a Mazsihisz elnöke, véleményét kérve a megszállási emlékműről. Heinek Ottó válaszlevelében leszögezte: fontosnak tartják a múlttal való korrekt és a felelősséget nem megkerülő szembenézést. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Németország pontosan tisztában van a II. világháború alatt elkövetett bűntettek iránti felelősségével, és vállalja is ezt a felelősséget.

Heinek Ottó kijelentette, példaértékűnek tartja a múlt feldolgozásának Németországban zajló folyamatát, a demokratikus politikai erők konszenzusos összefogását és fellépését a szélsőséges megnyilvánulások ellen és nem utolsósorban azt, ahogyan szakmai és társadalmi viták útján az emlékezetkultúra épül.

A németek önkormányzatának vezetője hangsúlyozza, fontos megemlékezni a német megszállásról, de az emlékműnek nincs létjogosultsága. Kijelentette, hogy az, hogy az emlékmű Németország címerállatát használja szuggesztív és egyszerű üzenet megfogalmazására, sértő a német államra és a német népre nézve. Ráadásul a minden áldozatra való emlékezést nyomokban sem lehet felfedezni a szoborban, viszont arra komoly esély van, hogy sas a szélsőjobb gyülekezőhelyévé válik.

Meggyőződésünk, hogy a zsidóság tragédiájára való méltó emlékezés csak a zsidó szervezetekkel történő egyeztetés és közösen kialakított konszenzus eredményeként lehetséges. Budapesten, ahol a holokauszt utáni Európa egyik legnagyobb létszámú zsidó közössége él, olyan emlékművet állítani, amely aggályokat és ellenérzéseket kelt a tragédiát elszenvedettekben és leszármazottaikban, nem szabad! – jelentette ki válaszlevelében Heinek Ottó.

A levél teljes tartalma

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek