Ritka alkalom: egy színpadon három zenekar és három generáció

2019. Augusztus 28. / 13:52


Ritka alkalom: egy színpadon három zenekar és három generáció

Szerző: Kácsor Zsolt

Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon közös koncertet ad a Vujicsics Együttes, valamint az ahhoz rokoni szálakkal kötődő Söndörgő és a ViGaD zenekar, sőt, színpadra lép Tolcsvay László is. Az estről Eredics Áront, a Söndörgő és a Vujicsics prímását kérdeztük, aki beszélt a zsidósághoz való, szoros családi kötődéséről is.


Éppen most végzett a Dohány zsinagógában tartott bejárással. Mit tapasztalt, milyen lesz akusztikailag?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy pár éve a Vujicsics Együttessel játszottunk itt a Budapest Klezmer Band koncertjén, s a hangzással kapcsolatban az maradt meg bennem, hogy egy zsinagóga, egy templom számunkra nehéz terep, hiszen ezek az épületek nem konertekre lettek kitalálva. Ugyanakkor lenyűgöző dolog egy ilyen impozáns térben zenélni, szóval az ember nem is az akusztikára figyel elsősorban, hanem a hely szakrális jellegére. A hangosítóink egyébként mér hetek óta dolgoznak rajta, hogy a lehető legjobban megoldják a hangosítást, hiszen azon túl, hogy egy zsinagógában fogunk játszani, ráadásul több olyan pillanat lesz, amikor tizenöten leszünk a színpadon! Három zenekar és Tolcsvay Laci.

Három zenekar, azaz három generáció egy családból! Nekem eléggé furcsa, de gondolom, önnek nem az, hiszen beleszületett, s ebben nőtt föl.

Most már kezdem én is másként látni. Sokszor elmondtuk, hogy nálunk teljesen természetesen zajlott a szó szerint apáról fiúra való áthagyományozódás. De mostanában, hogy idősebb fejjel belegondolok, azt érzem, ez mégsem olyan egyszerű dolog. Egyre különlegesebbnek érezzük azokat az alkalmakat, amikor együtt zenélünk. Játszom a Vujicsicsban és a Söndörgőben is, s azt tapasztalom, hogy habár a Söndörgő szervesen a Vujicsicsból nőtt ki, mégis teljesen más világ. Más utat jár zeneileg, emiatt nagyon izgalmas, amikor ez a két eltérő világ találkozik. Más dolog a Vujicsicsban prímásnak lenni, s más a Söjndörgőben. Zeneileg más feladat.

IMG_20190827_181734.jpgEredics Áron

Milyen repertoárral készülnek a Zsidó Kulturális Fesztiválra?

Amikor közösen játszanak a zenekarok, olyan dallamok is előkerülnek, amiket külön-külön nem szoktunk játszani. Ezen az esten is így lesz. S itt lesz velünk Tolcsvay Laci, ami még különlegesebbé teszi a koncertet, már csak a hangszerelés szempontjából is, hiszen a szerzeményei nem beat vagy rock hangszerelésben fognak megszólalni, hanem népi hangszereken. Válogattunk a műsorba Fonográf-dalokat, de ezek persze másként fognak megszólalni, ahogyan a közönség megszokta. Előadunk több számot a legfrissebb lemezünkről, és a Vujicsics negyvenöt éves repertoárjából is kiválasztottunk népszerű számokat.

Lesznek klezmer dallamok is?

Nem, mert azt a szempontot vettük figyelembe, amire a meghívást kaptuk: tehát a különböző kultúrák egymásra való nyitottságát. Izgalmas, hogy a zsinagógában megjelenik egy másfajta kultúrához köthető zenei világ. Azt nem mondanám, hogy ez a zenei világ nem kapcsolható a zsidósághoz, hiszen voltaképpen zsidóként játsszuk ezeket a zenéket: anyám révén az egész család szorosan kötődik a zsidósághoz. De mi most azt szeretnénk megmutatni, hogy ezeket a zenéket mi hogyan is értelmezzük, s hogyan tudjuk ehhez a közösséghez kapcsolni. S ha már a klezmert kérdezte: az nagyon befogadó műfaj. Amikor Szabadkán a vészkorszak előtti helyi zsidóság zenei kultúráját kutattuk, nagy meglepetéssel tapasztaltuk, hogy a szabdkai zsidók a helyi zenére mulatott, ugyanaz a zenei repertoár szolgálta ki őket, mint bárki mást. Nem véletlen, hogy sok olyan dallamot játszunk, ami akár klezmer is lehetne, hadd említsem csak az emblematikus hangszert, a klarinétot, amit mi is előszeretettel használunk. Éppen tavaly jelent meg egy közös lemezünk az Amsterdam Klezmer Banddel, szóval nagyon remélem, hogy egyszer koncerten is alkalmunk lesz ezekhez a gyökerekhez visszatérni.

Idén már nincs idő meghívni az Amsterdam Klezmer Bandet, de talán a 2020-as Zsidó Kulturális Fesztiválon… S végül egy személyes kérdés: említette, hogy az édesanyja zsidó. Ön tartja a vallást?

Nekem fontos a zsidó kötődésem, hiszen az egész gyerekkoromat végigkísérte a vallás, tartottuk a nagyobb ünnepeket, a pészahot, az újévet, a hanukát, s a többit. Én magam nem vagyok vallásos, az édesapám pedig nem zsidó, szóval nálunk nagyon vegyes és nagyon érdekes együttállása létezik a vallásoknak. Erre amúgy büszke is vagyok, mert a család mind a két ágáról megkaptam a legfontosabb hatásokat. Szóval teljes joggal tartom magamat annak, ami vagyok: egy kicsit ez, egy kicsit az. 

A koncert szeptember 3-án, kedden este 7 órakor kezdődik a Dohány utcai zsinagógában. 

Részletes program és jegyvásárlás.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek