Különös, de igaz: holokauszt-operát mutatnak be Thaiföldön

2020. Január 13. / 13:29


Különös, de igaz: holokauszt-operát mutatnak be Thaiföldön

Nem Thaiföld neve jutna eszünkbe elsőre, ha azon gondolkodnánk, hol legyen a premierje a  Helena Citrónová című, egy szlovák zsidó holokauszt-történetet feldolgozó operának. Pedig de: a 67 éves Somtow Sucharitkul zeneszerző, karmester és író új operájának világpremierjét ezen a héten csütörtökön, január 16-án tartják: Bangkokban.  


A Helena Citrónová szüzséje valós történeten alapszik: egy szlovák holokauszttúlélő 1973-as tanúvallomása szerint a lágerben annak idején beleszeretett egy náci tiszt, és megmentette nem csak az ő, hanem a nővére életét is. Az asszony történetét 2005-ben feldolgozta a BBC dokumentumfim-sorozata, amelyben Helena Citrónová is szerepelt. Ez a történet inspirálta később egy romantikus szerelmes regény megírását is  Katherine Locke-tól. 

citr.jpgHelena és a szerelme

Messze Auschwitztól írta meg librettóját Somtow Sucharitkul zeneszerző, librettószerző és karmester, de mivel regényeket is ír, a zenei műveit S. P. Somtow néven jegyzi. A művész a The Forward érdeklődésére elmondta: sokan kérdezik tőle, hogy thaiföldi létére miért foglalkoztatja a holokauszt. Mint mondta, ennek az a magyarázata, hogy fél éves korában szüleivel Európába költözött, itt telt a gyerekkora, így többet tud a témáról, mint az átlagos ázsiaiak. 

som.jpgAz opera szerzője

Akkor határozta el, hogy elmélyed a judaizmusban, amikor egy bangkoki bevásárlóközpontban látott egy Hitler szobrot, amelyet a McDonald reklámfigurájának, Rondalnak a jelmezébe öltöztettek. Számára ez szörnyű látvány volt, ezért eldöntötte, hogy elmagyarázza a fiataloknak, mit is jelentenek ezek a dolgok a nagyvilágban. Annál is inkább, mert – mint mondta – a tanítványait hiába kérdezte meg arról, hogy a második világháborúból Thaiföld vajon vesztesként vagy győztesként jött-e ki, a fiatalok nem tudtak erre válaszolni. 

(A The Forward cikke alapján.)


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek