Könyvajánló – Colette Sirat: A zsidó filozófia a középkorban

2015. December 26. / 17:38


Könyvajánló – Colette Sirat: A zsidó filozófia a középkorban

Peremiczky Szilvia / MAZSIHISZ


Könyvajánló rovatunkban nagy hangsúlyt fektetünk az olyan könyvek bemutatására, amelyek az egyes területeket összefoglaló módon mutatják be, azzal a céllal, hogy a kiindulópontot kereső érdeklődők átfogó képet kaphassanak egy-egy témáról. A magyarországi zsidó történelmet, az egyetemes zsidó történelmet, a magyar zsidó irodalmat és a zsidó folklórt bemutató kötetek után most egy filozófiatörténeti munkát ajánlunk.


A Logos kiadó gondozásában 1999-ben megjelent Colette Sirat könyve ugyan „csak” a középkori zsidó filozófiát mutatja be, de mivel a zsidó filozófia egyik (talán) legnagyobb hatású és legpezsgőbb korszakáról van szó, ezért méltán tekinthetjük alapműnek a zsidó filozófiai gondolkodás megismeréséhez. A kiadványt fordította Saly Noémi.

A könyv felosztása és szerkezete jelzésértékű: az első rész Maimonideszig, azaz RaMBam-ig tárgyalja a középkori zsidó filozófiát, a második rész pedig a Maimonidesz utáni időszakot mutatja be. Maimonidesz a zsidó filozófia talán legnagyobb alakja, a középkori zsidó gondolkodásé mindenképpen, így személye és életműve nemcsak vízválasztó, hanem az általa kidolgozott komplex rendszer nagyhatásúnak és emblematikusnak is bizonyult.

A könyv a judaizmus és a filozófia első találkozásának leírásával kezdődik, majd bemutatja azt a folyamatot, amelynek révén az antik görög filozófia nagy irányzatai (főleg az arisztotelészi és a platóni filozófia) a zsidó gondolkodás tárgyaivá váltak. Voltak, akik elutasították, mint például Jehuda Halevi, míg mások – Slomo ibn Gabirol vagy Maimonidesz – integrálni próbálták. Ennek a zsidó filozófiai hagyománynak a központja (néhány kivételtől eltekintve) az 1492 előtti Andalúzia és Provence volt, míg a kiűzetést követően a reneszánsz Itália, Provence, Törökország és Jemen játszottak fontos szerepet a zsidó gondolkodásban. Számos gondolkodó – Slomo ibn Gabirol, Maimonidesz, Jichák Abravanel és fia León Hebreo – a kor keresztény gondolkodóira is jelentős hatást tesznek, noha Slomo ibn Gabirolt – görög-latin formában: Avicebrolt/Avicebront – a 19. századig arab filozófusnak hittek.

Colette Sirat a kéziratok és a nyomtatott szövegek tanulmányozása alapján mutatja be azokat a filozófiai-teológiai fogalmakat, konstrukciókat és elméleteket, amelyek a zsidó és az egyetemes filozófiában is nagyhatásúnak bizonyultak. Az impozáns bibliográfiát Turán Tamás hungarika-bibliográfiája egészíti ki, amely önmagában is rendkívül fontos gyűjtemény, és a középkori zsidó filozófia magyar kutatástörténetének kiindulópontja.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
De mi is az az ómerszámlálás? – elmagyarázzuk!
Mazsihisz hírek
Szívszorítóan szépen kezdődött az emlékezet éve
Mazsihisz hírek
Izrael-Irán: A Mazsihisz üdvözli a magyar kormány reagálását