„Így történt" – a Nemzeti Galéria meghosszabbítja a holokauszt-tárlatot

2024. Július 17. / 19:35


„Így történt" – a Nemzeti Galéria meghosszabbítja a holokauszt-tárlatot

Szerző: Kácsor Zsolt

Farkas Zsófia, a kiállítás kurátora ma jelentette be a Facebookon, hogy a Magyar Nemzeti Galéria 2024. október 13-ig, vasárnapig meghosszabbítja az Így történt. A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című tárlatát, amely a Magyar Zsidó Múzeum és Leváltár együttműködésével valósult meg.

Farkas Zsófia kurátor erre a tárlatra velőtrázón igazi képeket válogatott össze és tett egymás mellé, mármint a szónak abban az értelmében, hogy ezek a képek voltaképpen etikus művek: magát az igazat, vagyis az etikai igazságot kérik számon, majd az elemi erejű igazságtalanság mocskát tárják elénk. Mintha csak azt mondanák: mi tudjuk, mi az igazság, mert megláttuk az embert a maga állatian igaz valójában, és mi tudjuk, hogy miért nincs igazság, mert láttuk a halált. És most ti is látjátok, amit mi megláttunk, mert ami történt, az éppen most történik meg, amikor a valóságot megpillantjátok a ceruzánk nyomán – írtuk a Vizuális vádirat: megnyílt a zsidó múzeum tárlata a Nemzeti Galériában című cikkünkben idén áprilisban. 

Mivel ez a kiállítás a holokauszt 80 emlékévben különleges jelentőséggel és jelentéssel bír, mindenkinek javasoljuk, hogy tekintse meg. Szerencsére erre hosszabb ideig lesz lehetőség, hiszen – mint azt Farkas Zsófia ma közzétette – a Nemzeti Galéria október 13-ig meghosszabbította a kiállítást.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek