Címkék

Képzőművészet

Kultúra / 2024. Május 31. / 15:51

Így történt. A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain

Ezúton tisztelettel meghívjuk az Így történt. A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállításhoz készült katalógus bemutatójára a Magyar Nemzeti Galériába. A bemutató és a beszélgetés időpontja: 2024. június 4. kedd, délután 5 órára.

Kultúra / 2024. Május 02. / 10:00

2B Galéria: Mit mond a mai alkotóknak Birnfeld Sámuel Hágádája?

Birnfeld Sámuel rabbi (Petőfi héber fordítója) a héber műfordítások mellett rajzolt is, fennmaradt munkái között van egy több fejezetből álló befejezetlen Hágádá-vázlat, amelyben az egyiptomi kivonulást a nyilasok által elhurcolt rabbi a saját munkaszolgálatos tapasztalataival állította párhuzamba. Ez a mű a kiindulópontja a budapesti 2B Galéria május 6-án nyíló, új tárlatának.

Kultúra / 2024. Április 17. / 17:35

Vizuális vádirat: megnyílt a zsidó múzeum tárlata a Nemzeti Galériában

Éles fantomkép és még élesebb fantomfájdalom – röviden így foglalható össze a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár Így történt. A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című tárlata a Magyar Nemzeti Galériában. A kiállított képek ugyanis a leghitelesebb szemtanúk dokumentációs igényével és a fájdalom feldolgozhatóságának reményével megalkotott képei bűnről és bűnösökről, tetthelyről és áldozatokról, életről és halálról.

Kultúra / 2024. Április 03. / 12:57

Atlantisz császára, avagy képregény született a lágerben írt operából

A vészkorszakban a terezíni (Theresienstadt) lágerbe hurcolt, majd meggyilkolt Viktor Ullmann és Peter Kien „Atlantisz császára” címmel írt operát, amely szimbolikus elmélkedés életről és halálról. A mű alapján az amerikai Dave Maass és Patrick Lay olyan képregényt alkotott, amely méltó a halál árnyékában íródott operához.

Kultúra / 2024. Március 18. / 11:56

2B Galéria: A halállal kapcsolatban

Zájin Ádár alkalmából – amikor megemlékezünk az elmúlt évben elhunyt halottainkról – ajánljuk figyelmükbe a budapesti 2B Galéria „A halállal kapcsolatban" című tárlatát. Annál is inkább, mert a kiállítás már csak ezen a héten péntekig tekinthető meg.

Kultúra / 2024. Január 29. / 17:17

Ezt ki ne hagyják: Shimmel Zohar rendkívüli fotói a Mai Manóban

Egy misztikus XIX. századi amerikai zsidó fotográfus, Shimmel Zohar munkáiból nyílt kiállítás a Mai Manó Házban. A múlt megjövendölése című tárlat rendkívül különleges látnivalókat kínál, hiszen a saját korát jóval megelőző Shimmel Zohar beállított képei egyszerre megdöbbentők és szellemesek – arról nem is beszélve, hogy technikai értelemben tökéletes alkotások. Egy kivételes elme kivételes produktumainak lehetnek szemtanúi!

Kultúra / 2024. Január 28. / 19:27

A ,,kiradírozottak vissszasatírozása" – óriási érdeklődés a Mementó kiállítás megnyitóján

A budapesti Paulay utcai Art Department három helyisége is zsúfolásig megtelt azokkal, akik kíváncsiak voltak a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár egyes gyűjteményi darabjaiból és Rajk László Auschwitzban készített frottázsaiból összeállított tárlat mai megnyitójára. A kiállítás kurátora Farkas Zsófia, a tárlatot Toronyi Zsuzsanna, a zsidó múzeum igazgatója nyitotta meg.

Kultúra / 2024. Január 23. / 14:16

MEMENTÓ – az emlékezés gesztusa az Art Departmentben

Rajk László Auschwitzban 2004-2014 között készített frottázsaiból, valamint a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár egyes gyűjteményi darabjaiból áll össze egy új, izgalmas világ azon a kiállításon, amelynek megnyitója január 28-án, vasárnap délután 4 órakor lesz az Art Department kiállítótérben (Budapest, Paulay Ede utca 19. szám). A tárlat kurátora Farkas Zsófia, a zsidó múzeum munkatársa.

Kultúra / 2023. December 12. / 09:31

A „művészet kommandósairól" az Egri Zsidó Szabadegyetemen

A képző- és iparművészek körében „a művészet kommandósainak" nevezett alkalmazott grafikusokról, ezen belül a két világháború közötti híres magyar zsidó művészekről lesz szó az Egri Zsidó Szabadegyetem ma délutáni előadásán. Az előadó Hont Jázmin művészettörténész.

Tudomány / 2023. November 27. / 19:13

Szemtanúk: Ennek a könyvnek minden magyar zsidó család polcán ott kell lennie

A magyar és angol nyelvű Szemtanúk (Eyewitnesses) című katalógus a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményeiben található, a holokauszt rettenetéről szóló traumaábrázolásokról ad áttekintést. A kötet – amelyet Farkas Zsófia szerkesztett és állított össze – három rendkívül alapos tanulmányt is tartalmaz, ezek szerzői Farkas Zsófián kívül Marczisovszky Anna és Toronyi Zsuzsanna.

Megemlékezések / 2023. November 26. / 10:44

Ma 75 éve halt meg Kozma Lajos építész, a budai Átrium tervezője

A zsidó családban 1884-ben a Somogy megyei Kiskorpádon született Kozma (Fuchs) Lajos szerteágazó tehetségét jelzi, hogy nemcsak építészként, de iparművészként és grafikusként is jelentős életművet alkotott. Még életében fogalommá vált: a bútortervei nyomán ugyanis róla nevezték el a „Kozma-barokk" stílust. A Margit körúti Átrium színházépület tervezője éppen 75 éve, 1948. november 26-án halt meg Budapesten.

Hírek, lapszemle / 2023. Október 09. / 14:42

Tárlat a Csányi5-ben: Soha nem látott, titkos felirat jelent meg Budapesten

– Még a kíváncsi, amúgy nyitott szemmel járóknak sem tűnik fel elsőre az a rövidítés, amely az I. Izabellát, Kasztília egykori királynőjét ábrázoló festmény jobb oldalának alján olvasható: K.S.M.V.V. A kép október 12-ig, csütörtökig még megnézhető Budapesten, a Csányi5 kiállítótermében – írja az Index.hu portál.