Budapest fejlődése előtt tiszteleg a Fesztiválzenekar

2023. November 09. / 15:51


Budapest fejlődése előtt tiszteleg a Fesztiválzenekar

A Zsidó Budapest 150 éve rendezvénysorozat kiemelkedő eseménye lesz, hogy november 19-én, vasárnap este fél nyolctól Fischer Iván vezényletével a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) lép fel a Dohány utcai zsinagógában, a magyar zsidóság ikonikus épületében.

A Fesztiválzenekar a világ egyik legjelentősebb klasszikus zenei együttese, a Gramophone zenei magazin toplistáin már másfél évtized óta szerepel. A sorrendet szakértők véleménye és közönségszavazás alapján állítják össze. Ennek alapján tavaly a BFZ lett az Év Zenekara. A legfontosabb európai és amerikai napilapok zenekritikusai Fischer Ivánt a karmesterek 10-es toplistáján a hatodik helyre rangsorolták. A Fesztiválzenekar zeneigazgatóját, aki a Vicenzai Operafesztivál alapítója is október 23-án az észak-olaszországi város díszpolgárává avatták.

Fischer Iván számára Erzsébetváros különösen fontos része a most 150 esztendős Budapestnek, hiszen itt, a gyönyörűen restaurált Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában alapította újra az OMIKÉ-t, az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesületet. 

Ezt a közösséget 1909-ben Hevesi Simon hozta létre a kultúra terjesztése céljából. A vészkorszakban, amikor a zsidó származású művészeket leparancsolták a színpadokról, az OMIKE szervezett számukra fellépési lehetőséget a Wesselényi utcai Goldmark Teremben. A rendszeres fellépők egyike Fischer Sándor karnagy, Fischer Iván édesapja volt. A megújult OMIKE koncertjein, ahol az egyetemes zenekultúra nagyjainak műveit játsszák származásukra való tekintet nélkül, fontos szerepet kap az irodalom is, az esteket közösségépítő beszélgetések követik.

November 19-én, vasárnap este az Erzsébetváros Önkormányzata és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) által közösen szervezett ünnepi hangversenyen a Budapesti Fesztiválzenekar J.S. Bach, Alexander Glazunov és Kodály Zoltán műveivel azok előtt a kiemelkedő zsidó és nem zsidó történelmi személyiségek előtt tiszteleg, akik hozzájárultak a magyar főváros szédületes fejlődéséhez az elmúlt másfél évszázadban.  (B. J.)       

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a micvákról
2024. Április 05. / 13:26

Jonathan Sacks rabbi a micvákról

Izrael
A teljes gázai övezetben folyik a harc
2024. Április 01. / 17:24

A teljes gázai övezetben folyik a harc

Közélet
A nácik ma 80 éve szállták meg Magyarországot