Címkék

Dohány utcai zsinagóga

Mazsihisz hírek / 2023. November 22. / 14:51

Milorad Dodik: „Látogatásom az Izrael melletti kiállásunk kifejezése”

A munkalátogatáson Budapesten tartózkodó Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke ma reggel megtekintette a Dohány utcai zsinagógát és a magyar zsidó múzeum gyűjteményét. A politikust a zsinagógánál dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, míg a zsidó múzeumban dr. Toronyi Zsuzsanna igazgató fogadta. Milorad Dodik a délután folyamán a Holokauszt Emlékközpontban folytat megbeszéléseket.

Kultúra / 2023. November 09. / 15:51

Budapest fejlődése előtt tiszteleg a Fesztiválzenekar

November 19-én, vasárnap este az Erzsébetváros Önkormányzata és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) által közösen szervezett ünnepi hangversenyen a Budapesti Fesztiválzenekar J.S. Bach, Alexander Glazunov és Kodály Zoltán műveivel azok előtt a kiemelkedő zsidó és nem zsidó történelmi személyiségek előtt tiszteleg, akik hozzájárultak a magyar főváros szédületes fejlődéséhez az elmúlt másfél évszázadban.

Kultúra / 2023. November 03. / 11:24

Toronyi Zsuzsanna: „Az Európai Örökség cím egyedülálló helyét mutathattuk meg"

A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) Európai Örökség címet viselő helyszínei mutatkoztak be azon a budapesti műhelytalálkozón, amelynek házigazdája Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója volt. Ennek apropóját az adta, hogy a szlovákiai a Gömör és Kishont térségek 12 temploma Európai Örökség címet kapott.

Hírek, lapszemle / 2023. Október 29. / 17:27

Novák Katalin: A Dohány utcai zsinagógában Izrael és a zsidó nép mellett álltunk ki

Novák Katalin köztársasági elnök a The Australian című lapnak adott interjújában szót ejtett arról, hogy a Dohány utcai zsinagógában a Hamász terrorszervezet támadása utáni héten különböző felekezetek és politikai pártok együtt álltak ki a terroristák által megtámadott Izraelért. A zsinagógában jelen volt Novák Katalin is.

Mazsihisz hírek / 2023. Október 25. / 17:56

„Szeretünk titeket” – üzenték budapesti kisdiákok izraeli társaiknak

A budapesti Csia Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tíz éves diákjai a napokban ellátogattak a Dohány utcai zsinagógába, ahol azzal fejezték ki az Izrael melletti kiállásukat, hogy hoztak egy saját készítésű tablót, amelyre Dávid-csillagot rajzoltak, s beleírták a 23. zsoltár szövegét. A Mazsihisz elnöke, dr. Grósz Andor meghatottan vette át az ajándékot, és azt mondta a gyerekeknek: „azért vagyunk emberek, hogy kiálljunk egymásért".

Élet + forma / 2023. Október 19. / 20:25

Határon túl: Újabb zsinagóga menekülhet meg a pusztulástól Temesváron

Újabb zsinagógát mentenének meg a pusztulástól Temesváron, ahol az önkormányzat csütörtökön haszonbérbe vette a gyárvárosi zsinagógát, és elkötelezte magát a felújítása mellett.

Izrael / 2023. Október 08. / 20:35

Veled vagyunk, Izrael! Szolidaritási Istentisztelet a Dohány utcai zsinagógában

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) mindenkit vár október 11-én, szerdán délután 6 órakor a Dohány utcai zsinagógába, hogy megemlékezzünk a terror áldozatairól és kifejezzük szolidaritásunkat a Zsidó Állam mellett. A szolidaritási Istentiszteleten Dr. Frölich Róbert országos főrabbi látja el a rabbinikus teendőket.

Kultúra / 2023. Október 02. / 19:51

A Budapesti Fesztiválzenekar ünnepi hangversenye a Dohány utcai zsinagógában

Buda, Pest és Óbuda egyesülésének 150. évfordulója tiszteletére ünnepi koncertet ad a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) a Dohány utcai zsinagógában november 19-én, vasárnap este fél 8-tól. A hangversenyt vezényli Fischer Iván.

Mazsihisz hírek / 2023. Szeptember 20. / 19:02

Beni Ganz látogatása a Dohány utcai zsinagógában

Magánlátogatáson Magyarországon tartózkodik Beni Ganz tábornok, izraeli parlamenti képviselő, aki korábban az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, majd 2020-22 között a Zsidó Állam miniszterelnök-helyettese és védelmi minisztere volt. Beni Ganz ma délután látogatást tett a Dohány utcai zsinagógában, ahol találkozott dr. Grósz Andorral, a Mazsihisz elnökével.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 14. / 12:23

Újévi rendezvénynek adott otthont a Dohány utcai zsinagóga

Izrael budapesti nagykövetségének meghívására a Magyarországra akkreditált diplomáciai testületből 78 diplomata vett részt a Dohány utcai zsinagógában rendezett újévi fogadáson. A nagykövetek és beosztott diplomaták a holokauszt áldozataira emlékezve fejet hajtottak az Emanuel emlékfa előtt.

Kultúra / 2022. Augusztus 25. / 15:14

V. Békeima: Jótékonysági gálakoncert a Dohány utcai zsinagógában

Az idén márciusban a budapesti Szent István Bazilikában indult jótékonysági koncertsorozat következő gálakoncertje a Dohány utcai zsinagógában lesz augusztus 28-án, ezen a héten vasárnap este fél 8-tól. Az eseményen való részvétel ingyenes, de van lehetőség adakozásra: önkéntes adományaikkal a résztvevők a fogyatékkal élő gyermekekért dolgozó Élni Akarunk Közhasznú Alapítványt támogatják.

Mazsihisz hírek / 2022. Június 07. / 18:05

Vendégül láttuk a Fradi által megsegített ukrajnai ifi focistákat

A Ferencvárosi Torna Club (FTC) március óta segíti a háború miatt hazájukból elmenekült ukrajnai focista gyerekeket, akiknek a Fradi korosztályos edzői tartanak edzéseket hetente négyszer. A fiatal sportolók pihenésképpen kulturális és szabadidős programokon is részt vesznek, így az FTC a Mazsihisszel közösen szervezett számukra látogatást ma a Rumbach-ban és a Dohány utcai zsinagógában.