Portréfilmek a Soáról: „...elaludt az isten..."

2020. Január 08. / 08:33


Portréfilmek a Soáról: „...elaludt az isten..."

A Wesley Filmstúdió munkatársai Moldova Ágnes vezetésével elhatározták, hogy megkísérlik felkutatni és filmen megörökíteni a holokauszt még élő emlékezőitől származó eseményeket. A feladat nem volt egyszerű, mert idős emberekről van szó, akik sok esetben a szörnyű emlékeket legszívesebben elfelejtenék. A sorozat új részeit a budapesti Fő utcai MET Méltóság Napja Templomban mutatják be január 15-én.


Múlt év novemberében a portréfilm-sorozat első részében két férfi emlékeit hallgathattuk meg (Benedek István Gábor írót és a filmben Gyula bácsiként említett túlélőt).  Január 15-én két, a bergen-belseni lágeréletet túlélt nőtől kapunk szívszorító beszámolót.

Az első történet az akkor 3 éves kislány, Gerőcs Zsuzsi megrázó visszaemlékezése. Mit őrzött meg, milyen emlékek maradtak egy hároméves gyerekben? Csak a meg nem nevezhető rettegés, a sötét, a felnőttek izgatott járkálása, a szomorú arcok...

A második portréfilm az akkor már szinte felnőtt, 16 éves salgótarjáni Szegő Zsuzsi szomorú története. A lányé, aki megpróbált szabadulni az emlékeitől. Ahogy a nővérétől és hat éves unokaöccsétől el kellett szakadnia; felejthetetlen fájdalmas emléke az a megaláztatás, amit a szüleitől kapott, büszkén viselt karórája miatt szenvedett el, amikor az iskolaigazgató elvette tőle azzal a felkiáltással, hogy neki már úgyse lesz szüksége rá. Lett volna – ha visszakapja, miután túlélte mindazt, amit nagyon nehéz túlélni.

A vetítés a MET Méltóság Napja Templomban (Budapest, 1196 Fő utca 110.) lesz január 15-én, szerdán 18 órától. A belépés ingyenes.

(Forrás: Film.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Összefogással szépült meg a zsidó temető Beziben
Izrael
Bizánci templom maradványaira bukkantak Izraelben

Kommentek