Harminc éves évfordulók: „Magyarország következetesen Izrael mellett szavaz”

2020. Február 17. / 10:43


Harminc éves évfordulók: „Magyarország következetesen Izrael mellett szavaz”

Szerző: Kácsor Zsolt

A Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetsége és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közös szervezésében ünnepelték meg a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének, valamint a magyar-izraeli baráti társaságok megalakulásának 30. évfordulóját tegnap a Mazsihisz budapesti székházában. Beszédet mondott Jákov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete, Fónagy János parlamenti képviselő, Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár, Hóvári János utazó nagykövet, Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere és Heisler András, a Mazsihisz elnöke.


A Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetsége vasárnap délelőtt zártkörű tisztújító közgyűlést tartott, ahol ismét megválasztották a szövetség vezetőjévé az eddigi elnököt, Kovács Lászlót (Debrecen). A nyilvános ünnepi ülést délután rendezték a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvétele, valamint a magyar-izraeli baráti társaságok létrejöttének 30. évfordulója tiszteletére, a rendezvényt Kovács László vezette, közreműködött Nógrádi Gergely főkántor, a Frankel Leó úti zsinagóga kántora. 

A megjelenteket üdvözölte Jákov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete is, aki megköszönte a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetsége elmúlt harminc évben végzett, lelkes és önkéntes munkáját, és sok sikert kívánt a szervezetnek a következő, legalább harminc évre. A nagykövet méltatta, hogy a szervezet hidat épít Izrael és Magyarország népe között, és megerősítette: Izrael állama mindig támogatni fogja ezt a tevékenységet. Jákov Hadas-Handelsman bejelentette: újraéleszti azt a régi hagyományt, hogy az izraeli diplomáciai képviselet vezetése alkalmanként vendégül látja majd a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetségét a nagyköveti rezidencián. A diplomata elismerően szólt róla, hogy annak idején Magyarország a keleti blokk országai közül elsőként vette föl a diplomáciai kapcsolatot Izraellel.

Fónagy János parlamenti képviselő az országgyűlés Interparlamentáris Uniója magyar-izraeli baráti tagozatának elnökeként szólt a jelenlévőkhöz, s hangsúlyozta: a magyar országgyűlésben az elmúlt harminc évben kitüntetett szerep jutott az izraeli kapcsolatoknak, és a két ország között egyre szorosabbak a gazdasági, politikai és kulturális együttműködések. Ezt jelzi az is, hogy Izraelben várost neveztek el a magyar gyökerű Herzl Tivadarról (Herzliya). Hangsúlyozta: az elmúlt harminc évben a magyar parlamentben – néhány közismert bántó kivételtől, irritáló parlamenti megszólalástól eltekintve – pártállás nélkül egyetértés volt a magyar-izraeli államközi kapcsolatok fontosságát és jelentőségét illetően, azaz a két ország barátsága a magyar országgyűlésben megkérdőjelezhetetlen.

Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár beszédét Kovács László azzal vezette föl, hogy a politikus az elmúlt években számtalan módon segítette a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetsége munkáját, s összességében a magyar zsidóságot, amiért a közösség köszönettel tartozik neki. Szalay-Bobrovniczky Vince az ünnepségen úgy fogalmazott: a magyar-izraeli államközi kapcsolatok egyik csúcspontja az volt, hogy a magyar állam a közelmúltban gazdasági külképviseletet nyitott Jeruzsálemben, és fontos mérföldkő volt az Izraelben lebonyolított magyar kulturális évad is. Szalay-Bobrovniczky Vince szerint a magyar-izraeli kapcsolatok azért alakulnak ilyen jól, mert részint a magyar kormányzat ezt stratégiai jelentőségűnek tartja, másrészt Izraelben komoly létszámú magyarság él, sőt, vezető politikusok között is vannak magyar gyökerűek, az egyik Yair Lapid, a másik Beni Ganz. Kiemelte: az Európai Unión belül Magyarország következetesen mindig Izrael mellett szavaz különböző vitás kérdésekben, és nem hajlandó olyan határozatok mellett voksolni, amelyek elítélnék a zsidó államot. A helyettes államtitkár kiemelte a Mazsihisznek és intézményeinek nyújtott állami támogatásokat is, így többek között a Rumbach zsinagógának és a szeretetkórháznak adott, több milliárdos nagyságrendű forrásokat. 

Hóvári János utazó nagykövet, Magyarország volt tel avivi nagykövete beszédében az izraeli  diplomáciai szolgálatának emlékezetesebb pillanatait elevenítette föl, s megható szavakkal emlékezett meg az Izraelben élő magyarországi, erdélyi, felvidéki és kárpátaljai származású magyarokról, a hozzájuk fűződő barátságáról. 

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere a beszédébe utalt Szalay-Bobrovniczky azon szavaira, hogy az Európai Unión belül Magyarország következetesen mindig Izrael mellett szavaz. A polgármester ennek kapcsán azt mondta: az Unióban eltérnek az álláspontok több, Izraellel kapcsolatos kérdésben, ám szerinte itt nem csak arról van szó, hogy Izraelnek igenis joga van megvédenie a saját határait, hanem arról, hogy Izrael jelenleg a világ egyetlen olyan országa, amelynek voltaképpen a megsemmisítésére, felszámolására törekednek a vele ellenséges államok. Niedermüller Péter hozzátette: akár baloldali az ember, akár jobboldali, nem lehet megkérdőjelezni Izrael államnak a létezéshez való jogát. Ha már a baloldal szóba került, a polgármester megemlítette: nem lehet szőnyeg alá söpörni azt a jelenséget, hogy antiszemitizmus nem csak a jobboldalon, hanem a baloldalon is létezik. Hozzátette: fontos, hogy ezt az adott politikai közösségek kibeszéljék magukból, ez volt az oka annak, hogy pár éve konferenciát is rendeztek a baloldali antiszemitizmussal. 

Heisler András, a Mazsihisz elnöke beszédében gratulált ahhoz a könyvhöz, amelyet a Barátság 30 éve címmel adott ki a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetsége – többek között a Mazsihisz támogatásával. Fónagy János beszédére utalva az elnök kijelentette: hatalmas jelentősége van annak, hogy Magyarországon – habár a parlamentben elhangzottak rossz, vállalhatalan mondatok – az elmúlt harminc évben semelyik kormány alatt sem lett uralkodó irányzat az antiszemitizmus. Heisler András kiemelte, hogy Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor miniszterelnök barátsága 2005-re nyúlik vissza, és a két ország államközi kapcsolatai ma is a csúcson vannak, ebben szerepet játszik a két miniszterelnök jó kapcsolata éppen úgy, mint a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok harminc éves tevékenysége. Az pedig szimbolikus jelentőséggel bír – tette hozzá Heisler András –, hogy a mostani ünnepségen ugyanazon színpadon ugyanazon értékek szerint beszéltek kormánypárti és ellenzéki politikusok is.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek