Jaír Lapid: Kormányfőjelölt magyar gyökerekkel

2021. Május 06. / 11:59


Jaír Lapid: Kormányfőjelölt magyar gyökerekkel

Ha sikerül kormányt alakítania, akkor Izraelben Jaír Lapid ellenzéki vezérből a későbbiekben miniszterelnök lehet a várható kolaíciós megállapodás szerint. A politikusnak magyar gyökerei vannak: magyar zsidó családban született édesapját a budapesti gettóba deportálták, a vészkorszakot Raoul Wallenberg segítségével élte túl. 

Mint beszámoltunk róla: tegnap Reuven Rivlin izraeli államelnök Jaír Lapidot, az ellenzéki centrista Van Jövő (Jes Atíd) párt vezetőjét kérte fel kormányalakításra, miután Benjamin Netanjahunak kedd éjfélig nem sikerült létrehoznia koalíciós kormányt.

Az 1963-ban Tel-Avivban született Jaír Lapid annak a Joszef „Tomi" Lapidnak a fia, aki a ma Szerbiához tartozó Újvidéken született 1931-ben magyar zsidó családban. A vészkorszakban családjával együtt a budapesti gettóba került, ahonnan édesapját koncentrációs táborba hurcolták és meggyilkolták. Lapid az édesanyjával együtt Raoul Wallenberg segítségével menekült meg a halálból. 1948-ban alijázott Izraelbe, ahol a magyar nyelvű Új Kelet munkatársa lett Kasztner Rudolf kollégájaként.

A 2008-ban elhunyt „Tomi" Lapidnak három gyermeke született: Jaír, Merav és Michal, az utóbbi autóbaleset áldozata lett 1984-ben. Jaír Lapid a politikusi pályafutása előtt ismert televíziós személyiség volt Izraelban. Pár éve a TIME Magazin a  világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta. 

Érdekesség, hogy Netanjahu másik kihívóját, Beni Ganzot is Magyarországhoz fűzik a gyökerei, sőt, az ő édesanyja, Málká és Jaír Lapid édesapja ugyanabban az épületben éltek a pesti gettóban 1944 végén. Egyszer egy közös kampányrendezvényen Beni Ganz a mellett álló Jaír Lapidra mutatva azt mondta: „és most Málká fia és Tomi fia itt állnak együtt önök előtt”.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek