Izraeli választások: várhatóan Netanjahu alakíthat kormányt

2019. Április 09. / 22:38


Izraeli választások: várhatóan Netanjahu alakíthat kormányt

Az eső becslések szerint a jelenleg kormányzó Likud és a Kék-fehér párt fej fej mellett végzett az izraeli választáson, de a kis pártok eredménye alapján várhatóan a Likud alakíthat majd kormányt – jelentette a 13-as kereskedelmi tévécsatorna az első exit poll alapján. 


A felmérés szerint a Likud és a Kék-fehér párt is harminchat képviselőt küldhet a következő, huszonegyedik kneszetbe, míg a kisebb pártok bejutása alapján a jobboldali tömb 66, a baloldali és az arab pártok pedig 54 képviselővel rendelkeznek majd.

Azonban ezek az első eredmények még egyáltalán nem véglegesek, és a különböző közvélemény-kutató intézetek felméréseiben eltérnek egymástól. A 11-es és a tizenkettes tévécsatorna előnyt jósol a Kék-fehérnek, amely már be is jelentette győzelmét.

„Megnyertük! Az izraeli nagyközönség elmondta véleményét! Köszönjük a több ezer aktivistának és több mint egymillió szavazónak. Ezeken a választásokon van egyértelmű győztes és egyértelmű vesztes” – közölték a Kék-fehér pártot vezető Beni Ganz és Jaír Lapid.

Az exit pollok alapján a Likudot vezető Benjámin Netanjahu miniszterelnök is győzelmét ünnepelte. „A Likud által vezetett jobboldali blokk világos győzelmet aratott. Köszönöm az izraeli polgároknak a bizalmukat. Már ma éjjel megkezdem a jobboldali kormány megalakítását természetes partnereinkkel” – közölte.

Az bizonyos, hogy két, a baloldalhoz tartozó, egy centrista, és két jobboldali párt is a bejutási küszöb határán található, és kiesésük, illetve bejutásuk akár alapvetően is megváltoztathatja a végső arányokat.

Az első, a valóságos erőviszonyokat már jobban megközelítő részeredmények éjszaka várhatók, és reggel már minden bizonnyal bizonyosan lehet tudni, hogy ténylegesen ki az esélyesebb a következő kormány megalakítására. A végleges eredmények azonban csak több nap múltán, a katonák szavazatainak összeszámlálása után várhatók. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Dombóvári kiállítás Szenes Hanna életéről
Koronavírus
Izrael: Több mint 2000 új fertőzött
2021. Július 27. / 16:42

Izrael: Több mint 2000 új fertőzött

Kultúra
A Múlt és Jövő zsidó kiadó ajánlatai a könyvhétre

Kommentek