Tevan 120 és Schéner 100 – kettős tárlat a békéscsabai zsinagógában

2023. November 20. / 08:31


Tevan 120 és Schéner 100 – kettős tárlat a békéscsabai zsinagógában

A Tevan nyomda alapításának 120. évfordulója és Schéner Mihály születésének 100. évfordulója alkalmából kettős kiállítást rendezett a Békéscsabai Zsidó Hitközség. A két tárlat megnyitóját tegnap rendezték meg a békéscsabai zsinagógában, ahol beszédet mondott Tevan Idikó, a család leszármazottja és Lukácsné Moskovitz Tamara, a helyi hitközség elöljárósági tagja is.

A Tevan család 120 évvel ezelőtt alapította meg a Békéscsabán a nyomdát, amely a ma is virágzó békéscsabai nyomdaipar alapjává vált. Tevan Ildikó, a család leszármazottja, a Tevan Család- és Nyomdatörténeti Kiállítás készítője az évforduló alkalmából helyezte el a tulajdonában lévő családi ereklyéket a  békéscsabai zsinagógában – írja a Behir.hu helyi hírportál.

Képernyőkép 2023-11-20 082412.jpgFotó: Behír.hu

Tevan Ildikó a megnyitón elmondta: „a Tevan család gondolkodásmódja szerint nem egy olyan kisvárosban élünk, ahol nem érdemes semmit csinálni, hanem éppen az ellenkezője motiválta őket: éppen itt érdemes megmutatni az országban is elismert irodalmi alkotásokat, a színdarabokat, hangversenyeket. Úgy gondolom, ez egy olyan kulturális hitvallás, amelyet a mai napig fontos lenne, hogy egy-egy család felvállaljon Talán abban az időben ezt könnyebb volt megtenni, de én is hasonló indíttatásból igyekszem a Tevan család emlékét megőrizni". 

323770416_1932407830424196_2415819063712681691_n.jpgSchéner Mihály Kossuth-díjas képzőművész (Forrás: Békéscsabai Meseház/Facebook)

A Békéscsabai Zsidó Hitközség a Schéner 100 évforduló eseményeihez kapcsolódva rendezett különleges, zsidó témájú tárlatot, amelynek képsorozatát először láthatja a nagyközönség. 

– Dr. Moskovitz Sándor elnök úr régi barátja és ismerőse, Csapó Ilona a tulajdonában lévő négy darab Schéner-festményt letétbe helyezte zsinagógánkban. Őt is az a szándék vezette, hogy megismertessük a várossal a zsidó hagyományokat, hogy a hajdan virágzó békéscsabai életről tudjunk mesélni – emelte ki Lukácsné Moskovitz Tamara, a hitközség elöljárósági tagja.

Hozzátette: a Schéner Mihály festményeken látható a „hagyomány fénye”, hiszen képeken hagyományos szituációkban ábrázolt zsidó emberek mindegyikét megvilágítja a fény ezeken az alkotásokon.

A lap tudósítása teljes terjedelmében itt olvasható.

Békéscsaba város díszpolgára, Schéner Mihály képzőművész 1923-ban született Medgyesegyházán. Születésének 100. évfordulója alkalmából Békéscsaba önkormányzata emléktáblát helyezett el a Kossuth-díjas  festőművész, grafikus, szobrász, keramikus, bábtervező, a Meseház megálmodója tiszteletére.

Címlapkép: Schéner Mihály egyik festménye a tárlaton. Fotó: Behir.hu 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek