„Sokkal több, mint riasztó jel” – Zsidó és muszlim vezetők aggódnak az AfD erősödése miatt

2019. Október 28. / 14:18


„Sokkal több, mint riasztó jel” – Zsidó és muszlim vezetők aggódnak az AfD erősödése miatt

Aggodalmuknak adtak hangot németországi zsidó és muszlim vezetők az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt megerősödése miatt a Türingia tartományban tartott helyi törvényhozási választás után – jelentették hétfőn különböző hírportálok.


Charlotte Knobloch, a Müncheni és Felső-Bajorországi Zsidó Kultuszközösség (IKG-M) vezetője, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) volt elnöke kiemelte: a türingiai választás eredménye azt mutatja, hogy folytatódik „a demokratikus kultúra eróziója”. 

Az AfD-vel kapcsolatban hozzátette, hogy „ahol egy ilyen párt sikereket ünnepelhet, ott baj van”. Kifejtette: az AfD szavazói „pontosan tudták, hogy mit tesznek”, tudták, hogy olyan pártot támogatnak, amely „a nemzetiszocialista rezsim ártalmatlan színben feltüntetésével, nyílt nacionalizmusával és kisebbségek, köztük a zsidó közösség elleni gyűlölet szításával előkészíti a talajt a kirekesztésnek és a szélsőjobboldali erőszaknak”.

A berlini központú Nemzetközi Auschwitz Bizottság (IAK) alelnöke, Christoph Heubner közleményében kiemelte, hogy „az AfD-re adott szavazatok számának nagymértékű emelkedése Türingiában a német koncentrációs táborok túlélői számára újabb riasztó jel”, amely arra utal, hogy a szélsőjobboldali beállítottság és a szélsőjobboldali tendenciák további erősödésétől kell tartani Németországban.

Aiman Mazyek, a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsának (ZMD) elnöke úgy vélte, hogy az AfD jobboldali radikális párt, türingiai helyi szervezete révén „szélsőjobboldali is”, az pedig, hogy a türingiai választók csaknem negyede erre a pártra szavazott, „sokkal több, mint egy riasztó jel”.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek